Изложби

"Oбекти на желанието" в галерия "ЛИК"

Изложба живопис на Владимир Пенев

"Oбекти на желанието" в галерия "ЛИК"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия “ЛИК”                       
представя

Владимир Пенев

“Oбекти на желанието”

изложба живопис

14.09.–04.10.2011

вернисаж 14.09., сряда, 19-22ч.
Галерия "ЛИК", ул. "Лайош Кошут" 37


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА
  
Художникът споделя: “Реалността е вдъхновението за създаване на голяма част от моите картини. “Брегът”, “Разходка”, “Улицата” са имената на цикли, в които работя от дълго време. За мен те не са само смислови, географски понятия. Подобно на поета, който открива едно вътрешно, вторично, скрито значение на думата, така и тези понятия имат своята вътрешна логика и значимост.

Една сграда, едно дърво, една човешка фигура имат свой скрит вътрешен заряд, своя логика и живот. Впечатлилата ме външна изобразителна реалност е подтик в картините ми да се стремя към драматургична последователност, скрита фабулност, ако щете – сюжетност. Целта на всичко е постигане на контакт със скритите, амбивалентни, подсъзнателни страни на нещата и предметите, които ни заобикалят.

Външната привлекателност на голи тела, цветя, архитектурни пейзажи, са поводът да изразя тези свои разбирания за живописта, които се опитвам да постигна чрез класическа рисунка, форма и пространство.”


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ХУДОЖНИКА
   
Владимир Пенев. Роден на 19.02.1956 г. в Димитровград, България. Завършва Художествената академия в гр. София, специалност “Живопис”, при проф. Светлин Русев през 1981 година. Участва в почти всички Общи художествени изложби в България, както и в редица представителни изложби на българското изкуство в чужбина: Москва, Виена, Токио, Амстердам и др. През 1981 г. е приет за член на СБХ. Участник в международни пленери и симпозиуми.

Произведения на Владимир Пенев притежават НХГ, СГХГ, почти всички художествени галерии в страната, както и частни колекции в чужбина.
   
Работи в различни направления на живописта: фигурална живопис, композиция, портрет, голо тяло, натюрморт, пейзаж. Автор е на няколко стенописа.
   
Владимир Пенев живее и работи в София, България.



Неговите колеги и учители го определят като:
“Един художник, преминал през определения свят на реалното с душата на поет, докоснал със сърцето си неуловимото, се завръща в пластическото пространство през сиво-сребристи улици и брегове, в които душата на природата и човека се разхожда между съня и нежността в някакво свое време, без вчера, днес и утре – времето на вечността...”
Академик Светлин Русев

По повод изложба на автора Светла Москова пише:

“Владо обича иносказателността на образната си палитра. Той кара светлината да насища бялото платно... Усетът ми за живописта на Владимир Пенев е именно такава - разделена на късчета живот, наблюдаван от прозореца на денонощния влак, живопис, споделена между илюзорната абстрактност и предугажданата реалност”.

Автор:
Галерия "ЛИК"
Публикация:
11.09.2011 г. 18:27
Посетено:
3010
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/13105-obekti-na-zhelanieto-v-galeriya-lik