Изложби

Изложбите на галерия "Минерва" за месец септември

Две самостоятелни изложби: Велимир Великов (скулптура) и Мирослав Йотов (живопис)

Изложбите на галерия "Минерва" за месец септември


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Минерва" представя

самостоятелната скулптурна изложба на
Велимир Великов


13.09.-11.10.2011
Галерия "Минерва", София


◊ ЗА СКУЛПТОРА

Велимир Великов е роден през 1973 г. в гр. Силистра. През 1991 г. завършва Художествената гимназия в София, а през 1998 г. се дипломира в НХА "Н. Павлович"  София. Повече от десет години като главен помощник на проф. Чапкънов, Велимир участва в изработването на герба на България, Св. София, баща и син Славейкови и др. Негови творби са притежание на частни колекции в България, САЩ, Русия, Англия, Белгия. Първа самостоятелна изложба - 2011 г. в гр. Варна.


◊ СЪБИТИЕТО


Галерия "Минерва" представя

изложба на живописеца Мирослав Йотов

19.09.-17.10.2011
Галерия "Минерва", София

Това е втората му самостоятелна изложба в столицата, в рамките на тази година. Експозицията носи заглавието "Зад ъгъла на света". Самото заглавие подсказва посоката на сюжетите в платната на автора, подсказва за надникването в един различен, паралелен свят, изпълнен с красива символика и ясни, чисти пространства, които сякаш казват, че не са невъзможни, ако успеем да преминем зад собствения си ъгъл и се отпуснем на крилете на фантазията си. В произведенията на изкуството, независимо от вложеното майсторство и идеи, съществува някакво чувство, което остава по особен начин в тях и зад тях, и което всеки би описал, разбира се, според собствената си призма, но каквото и да е то, както и да го наречем, в картините от този цикъл ще го усетим като нещо позитивно, оптимистично, добронамерено и задаващо въпросите" "Не ти ли се ще да си тук, не ти ли се ще да видиш това?".

Ако окото ни е жадно за ярък колорит и живи, вибриращи цветове, със сигурност изложбата ще утоли тази жажда, защото ще се изправим пред една сложна и детайлна маслена техника, в която маските ту са спокойни и прецизни, ту лудешки развълнувани в пространството и това допълнително подсилва усещането за виталност на цветовата хармония. А това ни помага да усетим по-осезаемо мечтата, порива, уловени със средствата на живописта.
 

◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Мирослав Йотов е роден в Исперих на 26 юли 1977 г. Завършил е педагогика на изобразителното изкуство в Шуменския университет "Еп. Константин Преславски". През 2006 г. с двуметрова скулптура, изработена от ковано желязо и камък, печели I място на симпозиум в Шумен. Живописните творби на Мирослав Йотов са показвани на студентски пленери, в групови и самостоятелни изложби в България и чужбина. В картините му светлината има водеща роля.
 
Самостоятелни изложби:
Галерията на "Сдружение Българска икона" - Шумен, 2006 г.
Галерия "Анжелика" - Варна, 2008 г.
Арт център "Палитра" - Шумен, 2009 г.
Галерия "Ларго" - Варна, 2009 г.
Галерия "Париж-Москва" -, София, 2011 г.
 
Колективни изложби:
"Българското изкуство" - Холандия и Белгия, 2007 г.
"Родопите - дух и традиция" - галерия "Алфа Арт", 2008 г.
"Фаталната жена" - галерия "Ларго", 2009 г.
Пролетна експозиция - Градска художествена галерия, Варна, 2009 г.

Национални изложби:
"40 години СБХ  Разград" - галерия "Шипка 6", София, 2009 г.
Автор:
Галерия "Минерва"
Публикация:
10.09.2011 г. 08:33
Посетено:
1780
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/13094-izlozhbite-na-galeriya-minerva-za-mesets-septemvri