Изложби

"Предпремиера на едно кметство" в Арт салона на Радио Варна

Откриване на изложбата и награждаване

"Предпремиера на едно кметство" в Арт салона на Радио Варна


Верни на обещаното преди месец, на Рождество Богородично – 8 септември, организаторите на фотоконкурса „Предпремиера на едно кметство” наредиха в Арт салона на Радио Варна експозиция от 50 номинирани фотографии, събраха 22-мата автори-финалисти да споделят удоволствието от нелекия едномесечен фотомаратон и наградиха победителите. До 22 септември гостите на Арт салона могат да се насладят на богатството на визии и да сравнят майсторството на фотографите, съсредоточени около един и същ обект – новата сграда на кметство „Одесос” в центъра на морската столица.

Петчленното жури с председател Пламен Михайлов – председател на Фотографско общество – Варна, отреди първото място в конкурса на младия фотограф Симеон Колев.

„Да снимаш художествено архитектура е почти като да проникваш в душата на човека - да напредваш бавно, да сваляш деликатно и бавно пластовете отвътре и отвън, да наблюдаваш търпеливо как едно и също място е различно до неузнаваемост в различните часове на денонощието, в ритъма на деня и нощта, при смяната на сезоните, как го променя и най-малката намеса на човешката ръка...” – така леко върви разговорът ни с Генчо Петков, фотографът, който отнесе във Велико Търново премията за второ място в конкурса.

Романтична, деликатна и мечтателна женската гледна точка в конкурса бе отличена в лицето на Радомира Перукова, носител на трета награда.

Почетна грамота за участието и номинацията в конкурса получиха и останалите финалисти:
Андрей Русев, Ангел Ненов, Блага Стойчева, Борис Чонков, Венцислав Русев, Венци Димитров, Венцислав Подаджиев, Георги Дойчев, Десислава Живкова, Димитрина Василева, Йордан Пройков, Камен Кунчев, Крум Крумов, Росен Станоев, Росица Кънчева, Тихомир Баев, Тодор Танчев, Христо Душев, Юлиян Недев.

Веселин Василев – изпълнителен директор на Строително-инвестиционна компания „Борд”, генерален спонсор на фотоконкурса, благодари на всички фотографи, които откриха и показаха впечатляващи детайли и пространства, които иначе бихме подминали и незаслужено биха останали незабелязани.

Държавната и общинска администрация навсякъде да има заслужен престиж и да го отстоява, да се стремим да живеем достойно в красива и чиста среда, пожела кметът на район „Одесос”, г-жа Таня Василева.

Варненци и гостите на града ще видят фотосите на финалистите в края на септември и в една по-различна, екстериорна изложба, разположени в тротоарното пространство около кметството. Споменът от лятото на 2011 година и откриването на модерната неокласическа сграда ще пази и постоянна експозиция в административните офиси.
Автор:
Пламен Михайлов - председател на сдружение "Фотографско общество Варна"
Публикация:
09.09.2011 г. 10:58
Посетено:
1558
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/13088-predpremiera-na-edno-kmetstvo-v-art-salona-na-radio-varna