Изложби

"Три пъти живопис" в Арт галерия "Париж-Москва"

Нора Ампова, Екатерина Раденкова и Калия Калъчева

"Три пъти живопис" в Арт галерия  "Париж-Москва"


◊ СЪБИТИЕТО

Новият сезон в Арт галерия „Париж-Москва” се открива на 08.09.2011 г. с изложбата „Три пъти живопис”
, която представя картините на три млади художнички: Нора Ампова, Екатерина Раденкова и Калия Калъчева.

Желанието, идеята и философията на галерията е редом с утвърдените имена, които изпълват нейната колекция, все по-често да отваря своето пространство за „новата вълна” в българската живопис. Да подтикне публиката да открие, да възприеме, да заобича тези млади творци, които с ентусиазъм и непримиримост разбиват стереотипите, преобръщат визията ни за съвременния свят и ни повеждат в неочаквани може би и за самите тях посоки.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Изложбата „ТРИ пъти ЖИВОПИС” не е аритметичен сбор от произведенията на трима творци, а своего рода „кончерто за три инструмента”, в което всеки изпъква със своята специфичност и ритмика, но същевременно хармонично се вписва в цялостната партитура. Нестандартната визия за ежедневието в картините на Калия Калъчева, подчертана от разчупената композиция и експресивните цветове, влиза в непринуден диалог с по-лиричните пейзажи на Екатерина Раденкова. И към тези „различни погледи на една и съща реалност” изведнъж се включват, с непринудена дързост, сюрреалистичните „портрети” на Нора Ампова.

Крайъгълният камък, обединяващ произведенията на трите художнички, е непрестанното, трескаво търсене на онова „отвъд”, на загатнатия подтекст, на неясното, едва доловимо чувство за нещо неизказано, скрито в простите образи, форми, ситуации, които ни заобикалят. Трите художнички са част от това странстващо, "номадско" поколение артисти, гъделичкано от необуздана нужда да пътешества, да престъпва граници, да изследва (в буквалния и преносен смисъл) нови територии. От Китай до Аляска!


◊ АВТОРИТЕ

Нора Ампова е родена през 1989 г. в София. Завършила е НХУ „Акад. Илия Петров” София. В момента следва четвърта година в НХА, специалност „Живопис”, степен „Бакалавър”. Изучавала е един семестър в ”University of Hertfordshire”, Hatfield, Великобритания, специалност „Живопис”. Има три самостоятелни изложби - "Живопис" през 2008 г. в галерия „Дебют” и „Пейзажи” през 2009 г. в галерия „Зерлиев”, и „Зад завесата”, 2010 г. в Бар-Галерия „DaDa Cultural Bar”, София. Има многобройни участия в общи изяви. Печели награда-диплома за най-добра дебютна изложба в галерия „Дебют” за 2008 г.


Екатерина Раденкова
е родена на през 1985 г. в София. Дипломира се в НХА през 2010 г., специалност „Живопис” в класа на проф. Андрей Даниел. Преди това завършва Националното училище за изящни изкуства "Илия Петров". Има една самостоятелна изложба - "От Аляска до Аляска", 2011 г. в галерия „София-Прес”. Участва в много групови изяви, сред които две изложбu на 51-то ателие "Натюрморт и приятели" и "Художници рисуват художници" в галерия "София Прес"; протестна изложба "Да спасим Рила планина"; две изложби в Бат, Англия и в Британския съвет в София, както и пътуваща експозиция от конкурс за детска рисунка на спортна тема по повод летните олимпийски игри в Сидни, Австралия, 2000 г.


Калия Калъчева е родена през 1986 г. в град София. Завършила е Националното училище за изящни изкуства „Акад. Илия Петров” и НХА в класа на проф. Андрей Даниел, специалност „Живопис” със степен „Магистър” . Посещавала е и един семестър школата за приложни изкуства „Ecole Bulle” в Париж. Има две самостоятелни изложби - „Квадрати” - 2005 г. в галерия „Дебют” и "Ескалация" - 2011 г. в галерия „София Прес”. Има редица участия в общи изложби в България. Носител е на наградата за млад живописец на фондация „Едмонд Демирджиян” за 2011 г.

Автор:
Йорданка Костадинова, галерист
Публикация:
06.09.2011 г. 19:32
Посетено:
1687
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/13072-tri-pati-zhivopis-v-art-galeriya-parizh-moskva