Изложби

Вариации на тема: "Закуска на тревата". Румен Скорчев в СГХГ

20 живописни платна и подбрана част от подготвителните рисунки

 Вариации на тема: "Закуска на тревата". Румен Скорчев в СГХГ


◊ СЪБИТИЕТО

Софийската градска художествена галерия започва своя есенен сезон с изложбата

Румен Скорчев

Вариации на тема: "Закуска на тревата"


8 септември – 9 октомври 2011

Откриване: 7 септември, сряда, 18.00 часа,
Софийска градска художествена галерия
ул. "Ген Гурко" 1, София 1000
(вход откъм ул. „Княз Ал. Батенберг”)

 
◊ ИЗЛОЖБАТА

Изложбата е опит за преосмисляне на известната картина на Едуард Мане „Закуска на тревата” – тема, която варира в различни интерпретации много преди произведението на Мане и вдъхновява многобройни реплики в десетилетията след него. 

За Румен Скорчев „Закуска на тревата” е повод за обобщаване на дългогодишен житейски и артистичен опит, за преструктуриране на утвърдени понятия, за личен прочит на естетически и морални ценности. В своите вариации около темата, изпълнени с характерна динамична рисунка и интензивен колорит, той постига сгъстено, тревожно усещане за съвремието, търсейки различни гледни точки към непреходните въпроси и непреодолените конфликти на човешкото битие. Надхвърляйки сюжетните измерения на темата, художникът я превръща както в поле на своите пластични открития, така и в свое интимно духовно пространство.

Изложбата в СГХГ се състои изцяло от нови творби, създадени в последните години, които за пръв път се показват пред публика. Своите размисли по темата Румен Скорчев представя в 20 живописни платна и подбрана част от многобройните подготвителни рисунки, които ги предшестват.

Експозицията се съпътства от богато илюстрирано каталожно издание.


◊ ЗА АВТОРА

Академик Румен Скорчев
е роден през 1932 г. в Търговище. Дипломиран е като инженер-паркостроител през 1957 г., а през 1964 г. завършва Художествената академия, където от 1984 г. е хабилитиран професор. Получил е над 40 национални и международни награди. Илюстрирал е многобройни книги за деца и възрастни. Стипендиант на японската фондация "Kokucai Koryu Kikin". Негови творби са включени в двутомното японско издание за 300 водещи графици на ХХ век. През 1970 г. получава златен медал на международното биенале на графиката във Флоренция и творбата му е включена в колекцията на галерия „Уфици”. Негови картини представят България в музея „Албертина” – Виена, „Виктория и Алберт” – Лондон, Националната галерия във Вашингтон, „Дордрехт Музеум” – Холандия и много други музеи и частни сбирки по света.

Автор:
Петър Димов, PR на СГХГ
Публикация:
05.09.2011 г. 22:17
Етикети:
Посетено:
1780
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/13068-variatsii-na-tema-zakuska-na-trevata-rumen-skorchev-v-sghg