Изложби

Половин истина / 1 година гаранция

Нощ на музеите и галериите – Пловдив 2011

Половин истина / 1 година гаранция


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Сариев"
представя

Половин истина / 1 година гаранция
Правдолюб Иванов и Даниел Кнор



Нощ на музеите и галериите – Пловдив 2011
Програма “Град и публични пространства”
17 септември
институционални и публични пространства

Галерия "Сариев" представя съвместно авторите Правдолюб Иванов (София) и Даниел Кнор (Берлин) с две техни работи „Половин истина“ и “1 година гаранция”, реализирани преди по различно време и в различни пространства, а сега събрани под заглавието "Половин истина / 1 година гаранция" за Нощта и програмата "Град и Публични пространства" в Пловдив.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

„Половин истина“ на Правдолюб Иванов е инсталация, реализирана за първи път в Созопол през 1999 година и впоследствие реализирана в Галерия "Ата-Рай", София и Софийска градска галерия, в Музей за изящни изкуства, град Ла Шо дьо Фон, Швейцария; Музей Кюпперсмюле, Дуисбург и Градска галерия, Регенсбург, Германия. „Половин истина“ е представяна в различни техники като инсталация от две части с разполовен надпис, която заема институционални закрити и открити публични пространства. За Нощта работата ще бъде реализирана като спрей надпис непосредствено пред и около локациите на участващите културни институции в събитието.

“1 година гаранция” на Даниел Кнор е работа в две части, реализирана в рамките на изложбата “Parcella”, Skulpturenpark Berlin Zentrum през 2007 година. Работата се представя по идентичен начин в Пловдив. Едната част е стандартна галерийна табелка „Надпис майка” на фасадата на Галерия "Сариев" с изписано името на автора Даниел Кнор и заглавието на проекта – “1 година гаранция” с уточнение “публично пространство”. Вторият елемент на работата - „Сателитни надписи”, е същият знак, изписан с шаблон и спрей на фасадите на обществени сгради в цял Пловдив. Работата коментира културата на графитите и присвояването на публичните пространства. Знакът осигурява „Печат на одобрението” за публичните места, определени като такива от артиста.


◊ ЗА АВТОРИТЕ

Правдолюб Иванов e роден през 1964 в Пловдив. Живее и работи в София. Завършил е Национална художествена академия – София, където днес е преподавател. От 1995 г. е член-основател на Института за съвременно изкуство – София. През 2007 г. заедно с Иван Мудов и Стефан Николаев представят България в кураторския проект на Весела Ножарова „Място, на което не си бил преди“ на 52-то Венецианско биенале.
Участник е в IV Истанбулско биенале през 1995; в XIV биенале Сидни, Австралия през 2004; в IV Берлинско биенале през 2006 година.


Даниел Кнор е роден през 1968 г. в Букурещ, Румъния, живее в Берлин, Германия.
Изложби (селекция):
2011 Färgfabriken, Стокхолм; Steirischer Herbst, Грац;
2010 Kunstverein Арнсберг; Център Помпиду, Париж; Лодз биенале, Лодз;
2009 Kunsthalle Базел; Музей на модерното изкуство, Варшава; Artspace, Окланд;
2008 Fridericianum, Касел; 5-то Биенале в Берлин, Берлин; Манифеста 7, Роверето;
2007 Triennale für Kleinplastik, Фелбах;
2005 Венецианското биенале, Румънски павилион;
2002 Kunsthaus Цюрих;
2001 Музей Folkwang, Есен;
1999 Fri-Art, Фрибург;
1994 Kunstforum Lenbachhaus, Мюнхен.

Автор:
Галерия "Сариев"
Публикация:
03.09.2011 г. 23:00
Посетено:
1553
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/13059-polovin-istina-1-godina-garantsiya