Изложби

Галерия за модерно изкуство откриха в Русе

Четири дами на ръба

Галерия за модерно изкуство откриха в Русе
Вергиния Пенчева-Джина, „Бряг на спомените”, масло


Известно е, че заедно с Пловдив и Варна Русе е сред водещите художествени центрове у нас, а дружеството на  СБХ е сред най-старите, както и градската галерия. Но изложбените зали в дунавската ни столица са все още  малко. Затова новата Галерия за модерно изкуство „Контемпо”, която наскоро отвори врати на главната търговска улица „Александровска”, вече привлече много художници и любители на изящните изкуства.

Първата експозиция представи най-новото от творческата продукция  на русенците – главно творци от средното поколение, работещи най-активно: Николай Бузов, Георги Пасев, Даниел Дянков, Лъчезар Дочев, Виолета Радкова, Нина Иванова, Огнян Балканджиев, Ралица Русева, Таня Пасева. Живопис и малка пластика от дърво, графика, стъкло, керамика в една изискана подборка можаха да видят първите  посетители.

Следващата експозиция, която върви в момента е озаглавена „Четири дами на ръба” и е дело на Вергиния Пенчева-Джина, Златка Стойкова и Красимира Кирилова от Русе и Мария Чакърова от Варна. Макар и различни, живописните платна на четирите авторки звучат в пълна хармония. Абстрактни композиции,  определено колоритни, различаващи се като стилистика и  изразни средства, те са еманация на душевните състояния на тези „четири дами на ръба” (алюзията със заглавието на филма „Жени на ръба на нервна криза” тук е съзнателно пародирана!), които не могат да не рефлектират върху зрителя, готов да приеме тази модерна и като техника, и като дух живопис. И всичко това – при една крайно опростена, стилизирана форма.

Младата и красива галеристка, собственичката на „Комтемпо” Албена Симеонова, има амбицията да представя не само най-новото и най-доброто от русенската живописна школа. Ще кани и гости от страната, и от Букурещ, един от големите художествени центрове в Източна Европа. Ще организира и „работилници”, както и други интересни образователни форми на изкуството. Да й пожелаем успех, защото да се открие галерия днес е наистина смело начинание.


Автор:
Огнян Стамболиев
Публикация:
31.08.2011 г. 14:19
Етикети:
арт новиниМария Чакъроваизобразително изкуствомодерно изкуствоРусе
Вергиния Пенчева-Джина
Красимира Кирилова
Златка Стойкова
изложба Четири дами на ръба
Галерия Контемпо
Посетено:
5779
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/13043-galeriya-za-moderno-izkustvo-otkriha-v-ruse