Изложби

Изложба "Голо тяло и еротика" в Русе

Избрани творби от частната колекция на доц. д-р Пламен Пъчев

Изложба "Голо тяло и еротика" в Русе
На сн. "Голо тяло", непозната рисунка на Владимир Димитров-Майстора


Изискана камерна изложба с творби от една частна колекция представя тези дни Русенската градска художествена галерия, една от големите и най-старите у нас, основана през 1933 г. Тридесет избрани творби, събирани (закупени и подарени) в продължение на повече от трийсет години от доц. д-р Пламен Пъчев, преподавател в Софийския университет.

Това са оригинални рисунки и скици върху хартия – акварели, гваш и графики, работи с туш, молив, пастел, флумастер, както и смесена техника с вечните теми „голо тяло” и „еротика”.

„На голото тяло са били давани незабравими форми в стремежа да се внушават известни идеи или емоционални състояния", писа Сър Кенет Кларк. „През всички епохи, когато то е било сюжет в изкуството, художниците са имали чувството, че тъкмо нему може да бъде предадена форма, която да е хубава сама по себе си.” Тази интересна мисъл на прочутия английски изкуствовед и историк на изкуствата в своята преведена и у нас монография „Голото тяло” може да се приеме като мото на малката, но стойностна подборка, представяща непознати работи, както на класици (Владимир Димитров-Майстора, Васил Стоилов, Илия Петров, Илия Бешков, Дечко Узунов), така и на наши видни съвременници: Димитър Казаков-Нерона, Румен Скорчев, Петър Чуховски, Надежда Кутева, Наум Хаджииванов, Мария Духтева,  Спартак Дерменджиев, Генчо Денчев, Калин Николов...

Доцент Пламен Пъчев, макар и икономист по образование и професия (учил е в Русия), без съмнение е поет и художник по душа, за когото тази уникална колекция е нещо много важно в живота му. За него, както сподели той на вернисажа, тези работи са „безценни” и никога  досега не са били излагани. Ето какво сподели той на откриването на изложбата:

„Когато човек разглежда рисунки и скици, той може – ако има определена подготовка – да навлезе в т.н. „творческа лаборатория” на художника. Пример за това са например работите върху канцеларска хартия на известния днес художник Греди Асса, когото познавам още като току-що пристигнал от Плевен и никому неизвестен творец. Правени са „на коляно” докато сме си говорили... А какво да кажа за малката скица на известния Илия Бешков – един от най-добрите български рисувачи на всички времена? Не е ли това автопортрет на художника, известен със своя остър език и недоверчиво одухотворено лице, което той сам е монтирал върху пищно женско голо тяло?!

Изложбата в Русе на сбирката ми е първата по рода си. Избрах неслучайно  Русе и благодаря много на директорката на Градската галерия Елена Великова за поканата. Реших, че този най-европейски български град с богатото си минало и впечатляващата си културна традиция трябваше да бъде пръв домакин на тези творби.”



Автор:
Огнян Стамболиев
Публикация:
28.08.2011 г. 14:23
Етикети:
рисункиарт новинибългарско изкуствоизобразително изкуствоеротикаголо тялоРусеизложба
Градска художествена галерия Русе
доц. д-р Пламен Пъчев
частна колекция
Посетено:
3675
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/13030-izlozhba-golo-tyalo-i-erotika-v-ruse