Изложби

"Сънища" в галерия "Жорж Папазов", Пловдив

Изложба живопис на проф. Стоян Байкушев

"Сънища" в галерия "Жорж Папазов", Пловдив


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия „Жорж Папазов” представя

„Сънища” – изложба живопис

проф. Стоян Байкушев



От 15 август до 07 септември 2011 г.

Новотел - Пловдив, ул. "Златю Бояджиев" 2

 
◊ ЗА АВТОРА И ИЗЛОЖБАТА

Проф. Стоян Байкушев казва за себе си, че е художник на нощта. Нощта винаги е била удобното време за задаване на въпроси. За онзи, който рисува Нощта, има два пътя: да намери светлината в мрака или да търси още по-наситената тъмнина.

В своите психо-импринтинг картини авторът, от ясно по-ясно, е тръгнал на лов за светлината. В бурното море има призрачна светлина; понякога е пронизано от блясъка на светкавици, понякога е залято от светлините на корабите. Върху „Градините на любовта”, погледнати отгоре, се спуска мека лунна светлина. Гарите са осветени от семафори, летищата - от сигнални светлини. Градските къщи примамват с топлото осветление на прозорците, зад които се крият какви ли не съдби. Улиците и сградите след дъжд с капките от светлина. Пътеките, мостовете, хълмовете и горите – навсякъде са светлините на Нощта. Искаш да си там, за да видиш, какво ще ти се случи: „След дъжд”, „Нощта е розова и руса”, „Плувайки в буря и светкавици”, „Мразовит пейзаж”, „Пустинен вятър”, „Нощни запознанства”, „Сънища”, „Отвъд времето”, „Търсачът на перли”...

Но защо психо-имринтинг? Термин, който се свързва с поведенческата същност на инстинктите, със запечатването в съзнанието на детето веднага след раждане. Нещо като схема за последователно възприемане и изграждане на образа на биологичния родител при животните. Обикновено се илюстрира с онази история за новоизлюпените патенца.

Професор Байкушев сам определя стила си като психо-импринтинг, т.е. психическо отпечатване, психическо предаване: „За мен изкуството е достигане на особено състояние на духа, сравнимо със степените дхиана и самадхи на йогистите. Изкуството е бързо отпечатване на авторови емоции, настроения, изживявания и мисли, предавани и внушавани на зрителя чрез картините.”

 
Освен художник, проф. Байкушев е автор на книги, една от които „Сериозно за почти свръхестественото” е обявена за бестселър още в годината на издаване – 1986. Отпечатана е в изд. „Хр. Г. Данов” при тогавашния директор
Петър Анастасов в тираж 45 000 екземпляра и е изчерпана за три дни. Нещо нечувано дори за  дефицитната по онова време езотерична литература.

Тръгвайки отзад напред, трябва най-сетне да поясним, че професор Стоян Байкушев е доктор на медицинските науки – невролог, неврофизиолог и невропсихолог. За първи път в България прилага транскраниалната магнитна стимулация (ТМС) за лечебни цели при неврологични и психиатрични заболявания. Научната му продукция включва 220 публикации, 30 от които в чуждестранни научни списания. Автор и съавтор е на 18 книги, много от които издадени и преиздадени в чужбина – Русия, Германия, САЩ. Има съвместни научни разработки с водещи невролози от Германия.

Стипендиант на фондация "Александър фон Хумболт". Член–кореспондент на Научното дружество по клинична неврофизиология на Германия. Бивш член на Научния съвет на компанията NSC в САЩ, на Ню-Йоркската академия на науките. Член на Научния съвет по неврофизиология на Европейската федерация на невронауките. На 82 години практикуващ лекар.

Твърди, че през целия си живот е рисувал. Изобретил е собствени оригинални техники на рисуване – акрил-метал, акварел на пластове с нанесен восък, перо и флумастер – измити. Автор е на повече от 250 рисунки и картини. Участва активно в един от най-обширните и популярни световни сайтове за изобразително изкуство DEVIANTART под артистичния псевдоним Baykusha.

 

Много би искал неговите картини да провокират вроденото ни желание да запазим „синьо-зелената планета Земя от разрушението, към което я води алчността и безумието”.

Автор:
Ина Мирчева
Публикация:
19.08.2011 г. 13:45
Етикети:
Посетено:
3047
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/13001-sanishta-v-galeriya-zhorzh-papazov-plovdiv