Изложби

Изложба "Празниците на българина"

Домът на хумора и сатирата гостува с нова тематична колекция живопис в Севлиево

Изложба "Празниците на българина"


◊ СЪБИТИЕТО

Габровският Дом на хумора и сатирата ще гостува в продължение на месец на севлиевци с интересна изложба от своя художествен фонд „Хумор на народите”.

Откриването на изложбата „Празниците на българина” ще се състои на 17 август от 17.30 ч. т.г. в Градската художествена галерия „Асен и Илия Пейкови” - Севлиево. Колекцията ще бъде на разположение на ценителите на живописта до 14 септември т.г.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Тематичната колекция „Празниците на българина” се показва за първи път пред публика. Тя включва 30 живописни творби на 22 български художници, творили в широк времеви диапазон – от началото на XX век до наши дни. Картините от колекцията се характеризират с многолюдни празнични сцени, отличават се с ярък колорит, привличат вниманието на зрителя със своята игривост и пъстрота и носят много жизнерадостно настроение. А и всички те разкриват нравите на нашенеца – българинът обича да празнува и дори не чака специален повод за веселие, нито търси специално място. Празникът може да се състои в заведение, у дома или сред природата, важното е да има трапеза, приятели, настроение, музика и танци. Нестинарки, кукери, конни надбягвания, забавни игри и карнавални шествия допълват общото впечатление за една наистина специална празнична изложба.

Темата за празниците на българина е изкушение за редица наши художници – от класиците на родната живопис до съвременните творци на модерно изкуство. В настоящата колекция присъстват творби на Златю Бояджиев („Кукер”), Стоян Венев („Сватба” и „Ръченица”), Дечко Узунов („Шопите на Елин Пелин”), Наум Хаджимладенов („Еснафи”), Коста Форев („Младоженци” и „Гости”), Енчо Пиронков („Женско хоро”), Никола Николов („Сватанаци” и „Кушия”), Христо Стойчев („Коледа”), Здравко Йончев („Сватбен ден”), Юрий Буков („Шествие”), Ради Неделчев („Празник”), Цветан Колев („Трапеза”), Иван Попчев („С уиски на прасе”) и др.

Платната са старателно подбрани сред 1460-те живописни творби, които се съхраняват в художествения фонд „Хумор на народите” на габровската Весела къща. Самият фонд вече наброява 38 000 творби от 9 000 автори от 173 държави.

Автор:
Дарина Маринчевска
Публикация:
15.08.2011 г. 08:59
Посетено:
1598
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/12994-izlozhba-praznitsite-na-balgarina