Изложби

"Розов стандарт" - пърформанс в галерия ИСИ - София

В подкрепа на бежанците и имигрантите в България

◊ СЪБИТИЕТО

Институт за съвременно изкуство – София
представя

Розов стандарт

пърформанс на Боряна Росса и Олег Мавроматти
,
посветен на бежанците и имигрантите в България

12 август 2011, петък, 19 часа
Галерия ИСИ - София, бул. "Васил Левски" 134
(вход откъм ул. "Екзарх Йосиф")

Художниците използват изработени от тях щампи на парични знаци, за да печатат изображения на банкноти. Мастилото е розово масло, символ на България и поетична метафора на мира и райската красота. Публиката ще има възможността да купи произведените от авторите изображения, като продажната цена на всяко едно от тях съответства на отпечатаната банкнота. Събраните средства ще бъдат предоставени в помощ на бежанците и имигрантите в България.


◊ ИДЕЯТА

Пърформансът на Боряна Росса и Олег Мавроматти е представян в програмата „Пърформанс в криза“ в галерия „Екзит Арт”, Ню Йорк, през 2009 - тогава с названието „Сертифицирано с кръв”. Неотдавна той бе показан като документация в рамките на изложбата „Гражданска позиция“ в Института за съвременно изкуство, София.

Настоящото събитие се осъществява с благотворителна цел в подкрепа на бежанците и имигрантите в България. Посредством действията на художниците използваната символика и отправения апел за участие към зрителите публично се поставя проблемът за погазването на основни права на тези хора и техните семейства - правото на труд, образование, здравеопазване, придвижване.

Слабостта на законовата система, неспазването на вече съществуващите закони, както и дискриминативното отношение към други раси и националности в България често водят до правен произвол. Резултат от това е отнемането или нарушаването на човешките права на хора, принудени да напуснат страните си при политически проблеми и бедствия, или на хора, които от години живеят, работят и плащат данъци в страната ни. Ограничаването на техните права и възможности, както и правата на членовете на техните семейства (част от тях български и европейски граждани), е морален и психически тормоз, който води до потискане на личността и засилва ксенофобските настроения на групи в обществото, ескалиращи до открити прояви на насилие от страна на неонацистки банди и групировки.

Хората, задържани в Бусманци, Дружба, Любимец и строящите се нови центрове, често са поставени в безизходица поради отсъствието на правна алтернатива – отказ да им се даде статут и легализация. „Условията” им на съществуване в повечето случаи са под човешкия минимум, те са разделени от семействата си и са изправени пред непосредствената възможност за депортация. Техните проблеми често остават „невидими” за по-широката общественост, затова информацията за нарушенията и публичното поставяне на въпроси по темата са същностно важни за развитието на толерантността и най-вече на подкрепата на обществото.

Пърформансът се осъществява със съдействието на социален център „Хаспел”.

След събитието ще има парти, отново с благотворителна цел, в “Ейт-бит бар” - София, ул. „Кирил и Методий” 27; начален час 22:00 ч.

Автор:
ИСИ - София
Публикация:
11.08.2011 г. 15:08
Посетено:
1403
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/12988-rozov-standart-parformans-v-galeriya-isi-sofiya