Изложби

Фотоизложба "Фотографията, кадър от видео"

В рамките на фестивала Видеохолика 2011

Фотоизложба "Фотографията, кадър от видео"


◊ СЪБИТИЕТО

Фотографията, кадър от видео
фотоизложба

Куратор: Нено Белчев

10-15 август 2011

Откриване на 10 август 2011 г. в 18:00
Галерия 8, ул. "Братя Шкорпил", № 8a,  Варна

Участници:
. Антония Велчева Колева
. Иван Костолов
. Ирена Димитрова
. Красимир Костов
. Саня Ковaчева
. Светла Йорданова-Шве 

 
◊ ИЗЛОЖБАТА

Фотографията ли е кадър от видео или видеото е низ от фотографии? На пръв поглед фотографията и видеото се служат с различни похвати и средства, имат различни цели и отправни точки. Но дълбоко в същността си те са едно и също – улавят светлината на заобикалящия ни свят и я запечатват, записват. Синкретичен по своя характер, стремежът да уловим светлината, да играем с нея е ако не безсмъртен, то роден много отдавна, някъде в сърцето на Африка, минал през театъра на сенките, камерата-обскура и латерната магика, засега се вихри в полето на цифровото изображение.

Без да противопоставя един вид изкуство на друг или да заклеймява някакво изразно средство, целта на изложбата е да привлече и приобщи публиката към един нов поглед и разбиране в светлината на различните техники, използвани от авторите да запишат и интерпретират в неподвижния образ динамиката и движението на мимолетното.

Представянето на фотографска изложба в рамките на видео фестивала Видеохолика 2011 е своеобразна сонда, хвърлена в размиващите се граници между видео арта и съвременната фотография.

Автор:
Публикация:
03.08.2011 г. 18:47
Посетено:
1495
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/12969-fotoizlozhba-fotografiyata-kadar-ot-video