Изложби

Изложба в "Мазето на Баба Васа", Шабла

Изложба на Никола Алипиев, Леополд Кеслер, Ян Махачек, Н. А. Волф

◊ СЪБИТИЕТО

"Мазето на Баба Васа" представя изложбата на:

Никола Алипиев, Леополд Кеслер, Ян Махачек, Н. А. Волф

Откриване на 6 август от 20.00 часа,
градинско парти с диджей,
22.00 часа: концерт на Doma

ул. "Марица" 22, гр. Шабла


В лятото на 2011 "Мазето на Баба Васа" отново отваря врати за почитателите на съвременното изкуство от Шабла и региона. Тазгодишната изложба е поверена на Леополд Кеслер, който от своя страна покани Н. A. Волф, Ян Махачек и Никола Алипиев да изложат своите произведения заедно с него.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРИТЕ И ИЗЛОЖБАТА

Роденият през 1976 година Леополд Кеслер живее и работи във Виена и е един от радващите се на много добър международен интерес млади автори, като произведенията му са излагани в множество музеи и институции в цял свят. Неговите намеси в публичното пространство възникват като неочаквани наблюдения върху скритата икономика на ежедневието, маркирайки сложна система от пространствени и междучовешки отношения.

Ян Махачек е учил скулптура и сценография във Виена и Карлсруе. От 2002 той работи на границата между медиа арт и пърформанс. Негови пърформанси са изпълнявани в различни театри и денс-фестивали като "Temps d’images" (Дюселдорф и Париж) и "bestiario" в Рим. Освен това той е автор на видео инсталации и късометражни филми, както и носител на наградата за иновативно кино на австрийския фестивал "Диагонале".

Завършилият НХА Никола Алипиев е непознат за българската публика. След няколкото години практика като художник на евтини картини за масовия потребител, Никола ще направи първа стъпка за повторно сближаване с идеала за свободно и некомерсиално изкуство.

Н. А. Волф са Нушка и Александър Волф от Берлин, където работят заедно от 2007. Централен елемент в тяхното творчество е девалвацията, реинтерпретацията и възраждането на традиционни ценности от различните аспекти на фолклора. Техни произведения за показвани в Kobe Art Village Center в Япония, WRO Media Biennale, Вроцлав и ICCA/CIAC Букурещ.

Следвайки традицията, тазгодишната изложба не търси фокусиран поглед върху определена тема, а се концентрира върху възможностите за активно присъствие и въздействие, макар и за кратко, в непозната и непривична среда. И все пак, всички произведения са създадени специално за изложбата, а авторите, естествено, ще присъстват на откриването. В градината концерт ще има живеещият в Шабла рапър Doma, "гласът на най-източната част".

Автор:
Владия Михайлова
Публикация:
03.08.2011 г. 13:47
Етикети:
арт новинисъвременно изкуствоизложбаШабла
Н. А. Волф
Ян Махачек
Леополд Кеслер
Никола Алипиев
Мазето на Баба Васа
Посетено:
1676
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/12961-izlozhba-v-mazeto-na-baba-vasa-shabla