Изложби

Изложба "20 години от голямата стихия"

Фотографии от наводнението в Габрово през 1991 от Кирил Георгиев

Изложба "20 години от голямата стихия"


◊ СЪБИТИЕТО

Изложба "20 години от голямата стихия"
Фотографии от наводнението в Габрово през 1991
от Кирил Георгиев

Откриване на 28 юли 2011, 19 часа
Галерия "Орловска 10", ул. "Орловска" 10, Габрово

На откриването ще бъдат прожектирани филми на операторите Пенчо Тихов и Ганчо Папазов с кадри от наводнението. Ще бъде проведена дискусия за спомените на гражданите от стихията.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

В началото на юли 1991 година в региона на Габрово се изсипват проливни дъждове. Въпреки очакванията на гражданите, пороят не спира цяла седмица. На 6 юли, малко преди обед, нивото на всички реки в околността се покачва драстично. Преливането на река Янтра обхваща ивица от 15 километра. Засегнати са 11 участъка от застроените площи на Габрово. Има наводнени участъци и в Дряново.

Транспортът е спрян. Медиите излъчват извънредни емисии. В борбата със стихията се включват всички регионални институции за опазване на реда и гражданската сигурност, фирми и граждани. Потърсена е помощ от съседните области. Бързо се стига до намеса и на националните институции. Болницата и общежитията се превръщат в места за настаняване на пострадалите семейства. Щетите са оценени на 230 милиона лева.

Изложба „20 години от голямата стихия” в галерия "Орловска 10" представя фотографии от наводнението в Габрово през 1991, заснети от фотографа Кирил Георгиев. На откриването на 28 юли 2011 ще бъдат прожектирани филми на операторите Пенчо Тихов и Ганчо Папазов с кадри от наводнението. Поканени са представители на институциите, участвали в спасителните дейности. Всички граждани са добре дошли, за да разкажат спомените си от бедствието и да чуят разкази на очевидци.

Автор:
галерия "Орловска 10", Габрово
Публикация:
21.07.2011 г. 13:57
Посетено:
1864
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/12919-izlozhba-20-godini-ot-golyamata-stihiya