Изложби

Никола Манев с нова експозиция в Пловдив

Изложба живопис в Дома на художниците

Никола Манев с нова експозиция в Пловдив


◊ СЪБИТИЕТО

Международен панаир Пловдив
представя

Никола Манев

Изложба живопис
„Небесни магистрали“


Дом на художниците
бул. "Цар Борис III Обединител" 79 (къщата до южния вход на тунела)

Експозицията включва над 50 творби на Никола Манев. Голяма част от тях са нови и рисувани специално за тазгодишното му представяне в България. Колекцията е събрала маслени картини, акварел и рисунки, разкриващи уникалния стил на автора, който смята, че “творецът трябва да има сили да извади духовната светлина на заобикалящия ни свят”.

Изложбата в Дома на художниците се открива на 18 юли 2011 г. и ще остане там цял месец.

   
◊ ПОВЕЧЕ ЗА ХУДОЖНИКА

Никола Манев
е световноизвестен български художник, който от 49 години живее и твори в Париж. Роден е в Чирпан, завършва Художествената гимназия в София, а през 1962 г. е приет във френската Академия по изящни изкуства, където учи живопис в класа на проф. Морис Брианшон. Тогава се установява в Париж, в ателие в Ил Сен Луи, но през целия си живот обикаля света и трупа впечатления за своите платна.

След дебюта си през 1961 г. в Смолян Манев има зад гърба си над 137 самостоятелни изложби в цял свят и участия в множество групови експозиции и биеналета. Над 3000 негови творби са притежание на държавни и частни колекции и музеи в повече от 30 страни по света.

От самото начало на кариерата си Манев изследва в картините си мистичното и приказното. В творчеството му се преплитат много образи - българската природа, пустинята на Алжир и Тунис, мексикански мотиви, дюните на Северно море, просторите на Колорадо, красотата на Венеция, Сиена, Ню Йорк и други градове. Но особено често се връща към романтичните гледки на парижките покриви и комини.

„Заслугата да замина за Франция е на баща ми – архитектът Стефан Манев, който още на 10-годишна възраст ме зарази с любовта си към Франция. Непрекъснато ми казваше, че като порасна, ще отида в Париж, и аз от дете мечтаех за това. Носеше ми парижки такета и аз си играех на художник. И вече се виждах на Монмартр“, спомня си художникът.

Първата си картина продава още като ученик в Художествената гимназия в София. „Това стана в шкембеджийница „Дамарче” срещу Съдебната палата. Бяхме с мои приятели, обикаляхме кръчмите, показвахме картини. Правехме се на бохеми и аз много активно играех в този театър – приканвах клиентите да помогнат на тоя беден художник. Картината, която продадох, беше един зимен пейзаж, рисуван в Рилския манастир на минус 16 градуса. Продадох я за кутия цигари “Бузлуджа”, която дори не беше пълна...“, разказва Никола Манев в едно интервю. Сега той е един от най-ценените български художници.

Известен е и със страстта си към пътешествията. След всяко пътуване се раждат рисунки, маслени платна и акварели. С годините той си създава собствен език и чрез него дава ново определение на абстрактното и фигуративното, а двойната му принадлежност към българската и френската култури придава на изобразителния му похват изключително специфичен акцент. Искам да бъде мост между двете култури, а не стена между тях, казва творецът. Той се изгражда като личност и живописец в различни културни среди, натрупва много познания и впечатления от цял свят, но запазва в основата на творчеството си българската културна традиция. А неговият позитивен дух се излъчва и от картините, които „отправят към хората послания за любов, за светлина, за жизнерадост, за живот".
   
В платната по неподражаем начин се смесват материя, пространство, светлина и впечатляващ колорит. Според него да се нарисува картина означава да се съчетаят багри, светлини и форми, от които да стане една композиция, да се получи хармония.

„Дълго мислих за мое мото, което по някакъв начин да се свързва с моите картини. Така се роди прозрението, че “Светлината е пъпната връв, която ни свързва с вечността”. Има ли светлина, имаш чувството, че си вечен. Хубаво е да се чувстваш така, защото няма нищо вечно. Затова, като правя картини, имам желание да нарисувам светлината, която извира от тях. Това за мен е една от големите идеи, които ме преследват. Тази идея е родена в мен и се старая да я постигна. Понякога успявам“, коментира художникът.

През април 2000 г. Никола Манев купува старинна възрожденска къща в Чирпан, която възстановява и завещава на града заедно с 40 свои платна. В нея са експонирани картини от всички творчески периоди на художника. Чрез общо дворно пространство галерията се слива с Къща-музей „Пейо Яворов”, като образува музеен комплекс.

Никола Манев построи мост между Париж и Чирпан - така бившият посланикът на Франция у нас Ив Сен-Жур определи родолюбивата дейност на българския художник, който живее във френската столица, но не скъсва връзката с родния си град. Всяко лято художникът прекарва в България, където организира няколко изложби на различни места. Преди година направи етнографски музей в чирпанското село Партизанин.

През 2008 година Манев става академик на Българската академия за наука и изкуство.

След рисуването, другата негова страст е кулинарията. Много обича да готви и то български ястия. Общото между двете открива в умението да се съчетават елементите и да се намира равновесие между тях.

Любимите му герои са Дон Кихот и Санчо Панса, а в себе си открива малко от знаменития идалго.

Автор:
К. Янева
Публикация:
17.07.2011 г. 12:45
Посетено:
1646
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/12900-nikola-manev-s-nova-ekspozitsiya-v-plovdiv