Изложби

Изложба на Велко Велков (1946-2010)

Театрален плакат и карикатура

Изложба на Велко Велков (1946-2010)


◊ СЪБИТИЕТО

Съюзът на българските художници представя

Изложба на Велко Велков (1946-2010) 

Театрален плакат и карикатура

15–29 юли 2011, вернисаж на 15 юли, петък, от 18 ч.
Галерия на СБХ, ул. „Шипка” 6, ет. IV


◊ ВЕЛКО ВЕЛКОВ

"Човек добре и да живее, трябва да се смее." Велко

Някои имат власт, пари, оръжия, а Велко се бореше с подострен молив. Искрено и безкомпромисно боравеше със ситуации, актуални случки и герои. Погледът върху творчеството му показва една остра актуалност дори и на творби от преди десетки години. Безвремието на посланията му, свежият му авторски щрих, както и успехът му в други географски ширини, показват една мобилност във времето и пространството, присъща само на големите творци.

Господ е създал шегата, за да си кажем някои истини, на които Велко Велков бе месия. Всички го знаят усмихнат, но той беше един много мислещ и сериозен човек, и определено един от видните български художници в сферата на театралния плакат и карикатурата. Тази година би била 65-та за него, което е повод за тази изложба и първи опит да се представи творческо му наследство.

В основата на всеки плакат, карикатура или история намираме абсурдната ни реалност, която през призмата на Велко изглежда не само по-поносима, но и весела и интересна. Като човек от народа той не обърна гръб на корените си и посвети голяма част от творчеството си на ежедневните проблеми и радости. Работите му са израз на качеството да вижда и разпознава бодливото във всяка ситуация (била тя политическа, социална или любовна) и да ни докарва често до смях през сълзи (даже и преди това хич да не ни е било до смях).

Далеч от шума и светлините на големия град, Велко Велков твори в Разград за театри от цялата страна, както и за международни изложби и биеналета. През годините работи и в областта на графиката, сценографията, илюстрацията, като именно с илюстрация и карикатура печели последните си награди в Германия и Швейцaрия.

Две от публикациите на Велко се казват "46 усмивки" и "Усмихни се", което показва по най-искрен начин и неговите намерения. Втората от тях, издадена през 2009 г., бе изцяло с рисунки, създадени в годината след тежка сърдечна операция. Бог е творец, т.е. колега, а Велко е горе сред свои. Това, което ни остави тук, е едно безкрайно весело наследство, на което ви каним да се посмеем заедно.

Автор:
СБХ
Публикация:
14.07.2011 г. 11:29
Посетено:
1796
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/12887-izlozhba-na-velko-velkov-1946-2010