Изложби

"Изчезващата Африка" - фотоизложба на Димитрина Василева

50 фотографии, които представят живота и културата на част от плeмената в Източна Африка

"Изчезващата Африка" - фотоизложба на Димитрина Василева


◊ СЪБИТИЕТО

"Изчезващата Африка"
Фотоизложба на Димитрина Василева


21.07. - 19.08.2011

Откриване: 21.07.2011 от 18:30 ч.
Център - Фотосинтезис, София, бул. "Васил Левски" 57


Изложбата "Изчезващата Африка" е съставена от 50 фотографии и представя живота и културата на част от плeмената в Източна Африка, които в следствие на цивилизацията, глобализацията, принудителната миграция, промени в климата и екологията, политически и икономически интереси, както и намесата на християнските мисионери, са на път и са обречени да загубят културната си идентичност и автентичния си облик.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Снимките показват традиционния начин и условията на живот, етническите белези и характера на хората, живеещи в най-отдалечените, сурови, безпощадни, затрогващо красиви и в същото време биологично и културно уникални кътчета на Черния континент – земите на племената Туркана, Ел Моло, Рендил и Самбуру в Кения и Масаи, Хадзабе и Датога в Танзания.

Един до друг виждаме наредени живи портрети:
- на жените Самубу, които копаят с голи ръце неблагодарната червена и суха земя на Маунт Кения, за да достигнат до мътна и болна вода, а децата им зад тях ги чакат с жадни погледи;
- на усмихната млада масайска майка учителка, която учи децата едновременно и на езика маа и на английски;
- на уважавания вожд на Туркана, събрал племето около себе си в традиционни танци и игри;
- на младия ловец Хадзабе, ловуващ точно както неговите предци преди хиляди години;
- на най-старата жена в най-малкото, почти изчезнало племе в Африка - Ел Моло.

Кадрите запечатват инстинктивно уловени мигове, простия ритъм на живот и смърт, грижа, радост, ритуал и ежедневие, красотата и колорита на тези африкански племена. Зад тяхната документалност прозира уязвимостта и зависимостта на тези хората към земята им, с която общуват в една магическа, древна, но обречена хармония.

Димитрина Василева заминава за Африка през ноември месец 2010 г., подвластна на усещането си за свързаност с тази красива, дива, неопитомена, жертвена страна. Водят я думите на Стайнбек "Не ние хващаме пътя – пътят хваща нас".

Минава през Кения от юг на север, през Голямата Разломна долина и земите на масаите, през Екватора към сухите земи на север, от където започва територията на Самбуру племената, прекосява планината Кения и преминава в дълбоката сурова африканска пустиня. Трудно, опасно и изпълнено с неочаквани емоции и рискове приключение, което я довежда до срещата й с Борана, Покот, Туркана, Ел моло и Рендил. Обратно в Голямата разломна долина, вече в Танзания, поема към езерото Еяси, на чиито територии живеят свободните ловци – събирачи Хадзабе и полуномадите Датога.
Завръща се в България със своите спомени и снимки, но не напълно... Част от сърцето й завинаги остава там и я зове отново – в неопитомената Африка!


◊ ЗА АВТОРА

Димитрина Василева е родена през 1974 г. в гр. Варна. Определя фотографията като свой изказ, път и свобода. Член на управителният съвет на сдружение "Фотографско общество Варна". Има многобройни участия и награди в национални и международни конкурси и изложби: Първа награда - „Човекът до мен - 2011”, Златна корона, награда на публиката, Специална награда на Бодиграфия - Фотоваканция 2010, Международен фотографски салон Варна - 2010, 2009, 2008, ”Хора и улици - 2010” - photo-forum.net, награда HASSELBLAD - Бодиграфия 2009, първа награда на Майсторския конкурс на Фотоваканция 2008 и др. Тази година нейни снимки са избрани да представят България на Международното биенале на FIAP в Сингапур. Има публикации в списание "Осем", "Обекти" и др.

Автор:
Публикация:
11.07.2011 г. 10:07
Посетено:
3626
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/12870-izchezvashtata-afrika-fotoizlozhba-na-dimitrina-vasileva