Изложби

Изкуството на акварела превзе залите на Художествената галерия на Добрич

51 картини на майстори - Дечко Узунов, Александър Поплилов, Никола Маринов, Димитър Киров и други

Изкуството на акварела превзе залите на Художествената галерия на Добрич


◊ СЪБИТИЕТО

Тази вечер в Художествената галерия на Добрич бе открита една интересна изложба акварел от фонда на ХГ „Никола Маринов” в Търговище.

Експозицията бе открита от директора на Художествената галерия в Добрич Евелина Ханджиева. Нейният колега от Търговище, проф. Димитър Чолаков, заяви, че ХГ „Никола Маринов” разполага с над 1000 картини акварел, като колекцията се нарежда сред най-богатите в страната. Той потвърди факта, че добрите традиции между двете галерии продължават и допринасят за популяризиране на платната, които са част от българската култура.

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Гостуващите 51 акварела са изложени в две от залите на Добричката галерия. Те са дело на майстори живописци, като Дечко Узунов, Александър Поплилов, Никола Маринов, Димитър Киров, Светлин Русев, Георги Божилов-Слона, Захари Каменов, Цанко Панов и други.

Това са само част от богатата акварелна колекция, събирана през годините от провежданите в Търговище общи художествени изложби „Акварел”.

Ценителите на това изкуство ще могат да посетят изложбата до 25 август.

Автор:
Ангел Радилов
Публикация:
07.07.2011 г. 22:32
Посетено:
3403
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/12858-izkustvoto-na-akvarela-prevze-zalite-na-hudozhestvenata-galeriya-na-dobrich