Изложби

Естония, Финландия и Унгария - обединени от изкуството

Съвместна изложба на Юри и Иви Аррак, Елина Сорайнен и Андраш Сьоги в Галерия "Средец"

Естония, Финландия и Унгария - обединени от изкуството


◊ СЪБИТИЕТО

От 7 до 21 юли 2011 г. Галерия „Средец” ще отвори врати за културно събитие, което ще събере на едно място ценители на живописта, графиката и керамичните фигури.

Юри Аррак и съпругата му Иви Аррак, Елина Сорайнен и Андраш Сьоги за първи път ще представят свои произведения пред българска публика на съвместна изложба, организирана от Министерството на културата, посолствата на Естония, Финландия и Унгария и Унгарския културен институт.

Авторите ще присъстват на откриването, което ще се състои на 7 юли 2011 г. от 18.00 ч. в Галерия „Средец” (бул. „Ал. Стамболийски” №17).


◊ ЗА ХУДОЖНИЦИТЕ

Юри Аррак (Естония) е считан за един от най-оригиналните и интересни представители на „поколението на 60-те” на естонския авангард. През 1989 г. е включен в списъка на „100-те Велики естонци на 20. век”, а през 2000 г. е награден с Ордена на Бялата звезда Втора степен от президента на Естония. Той е творец, който винаги е бил ангажиран с по-мащабни културни каузи и чиито произведения трябва да бъдат разглеждани в един по-широк философски контекст. Юри Аррак често е наричан академичен модернист поради уникалния си стил.

Съпругата му Иви Аррак (Естония) започва да се занимава с рисуване преди 18 г., а Юри Аррак е неин учител и съветник. Картините на Иви Аррак са чувствени, а емоционално наситените и хармонични композиции призовават към по-дълбоки и лични размисли.

Елина Сорайнен (Финландия) изработва както функционални съдове, така и скулптурни фигури. В работата си използва глина, която обработва на висока температура, камък и порцелан. Декоративните мотиви върху изделията й са създадени чрез техниката нерикоми.

Андраш Сьоги
(Унгария) е член на Националното сдружение на унгарските художници и на Художественото сдружение „HÁM” („Хамут”). За него е много важна подходящата употреба на цветовете, смята, че в ръцете на художника те са изключително силно средство за възбуждане на емоции. В този смисъл той може да бъде наречен експресионист. Важни теми в творчеството на Андраш Сьоги са заобикалящата ни архитектура, природа, пейзажи и символични композиции.

Автор:
Унгарски културен институт, Посолство на Финландия в София
Публикация:
05.07.2011 г. 13:20
Етикети:
Посетено:
1722
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/12848-estoniya-finlandiya-i-ungariya-obedineni-ot-izkustvoto