Изложби

Оризови полета - изложба фотографии и хайку в София

Проект на Владислав Христов и сдружение „Фотографско общество – Варна“

Оризови полета - изложба фотографии и хайку в София


◊ СЪБИТИЕТО

Владислав Христов и сдружение „Фотографско общество – Варна“ представят

"Оризови полета" - изложба фотографии и хайку в София


Откриване: 12 юли 2011 г. в 19:30
Изложбата продължава до 18 юли

Галерия "Индустриална" 11
София, ул. "Индустриална" 11, бивш Хладилен завод, до Сточна гара


След успешната премиера на „Оризови полета“ през април 2011 г. във Варна и последвалите също така успешните участия на "Молитва за Япония“ и на V. Международна хайку конференция в Благоевград,  сега проектът „Оризови полета“ ще бъде представен и като част от втория "Месец на фотографията" в София.


◊ ИДЕЯТА

Оризовите полета като символ на Изтока са дали името на този благотворителен проект, в който японската поезия хайку се слива в едно цяло с фотоизображението. Хайку, запазено столетия наред, идва от страна, която в момента преживява вероятно най-тежките моменти от историята си. Проектът е насочен към всички, които са съпричастни с трагедията на японския народ и искат да го подкрепят по един благороден начин – отнасяйки в дома си частица красота.

"Оризови полета" съчетава в обща хармония словесната и графична форми. Двата свята – светът на поезията и светът на фотографията, наглед съвсем различни, притежават една и съща черта – улавят и запечатват неповторимите моменти. Аранжирането на хайку с рисунка, известно като хайга, датира още преди 400 години в епохата Хейан. Терминът хайга, в буквален превод означава „хайку рисунка”: „хай” - от хайку и „га” на японски - картина. Днес с навлизането на високите технологии все повече творци заменят рисунките с фотографии. В традиционния вариант на хайга авторът на хайку добавя своя рисунка или фотография към текста. Уникален по рода си, проектът "Оризови полета" избягва традицията и навлиза в зоната на експеримента.

Трима варненски фотографи – Димитрина Василева, Пламен Михайлов и Светослав Иванов, приемат предизвикателството да съчетаят фотографиите си с хайку. Без да губят своя индивидуален почерк и светоглед, те предлагат три различни гледни точки върху хайку текстовете на
Владислав Христов. Резултатът е синтез от визия и текст, който няма да е пълен без участието на зрителя. 37 творби, както 37-те кадъра на фотографския филм, носещи посланието за съпричастност към бедстващия японски народ.

 
◊ ЗА АВТОРИТЕ

Владислав Христов е роден 1976 г. в гр. Шумен. Интересите му са в областта на кратките литературни форми и фотографията. Има многобройни публикации в периодичния литературен печат. През март 2010 г. излиза дебютната му книга с кратки прози “
Снимки на деца”. Носител е на първа награда от конкурса за кратка проза на LiterNet & eRunsMagazine - 2007 и на първа награда от Третия национален конкурс за хайку на свободна тема - 2010. Член на Световната хайку фондация. Негови хайку са публикувани в такива сайтове и списания като "Simply Haiku", "Whirligig", "Sketchbook", "The Heron's Nest", "Мodern Haiku", "Notes from the Gean", "LYNX", "Naiku Heute", "Asahi Haikuist Network" и др. През 2010 г. влиза в класацията на 100-те най-креативни хайку автори в Европа.

 
Пламен Михайлов
е роден 1972 г. в гр. Варна. Интересите му са в областта на фотографията и графичния дизайн. Председател на сдружение "Фотографско общество Варна”. Негови фотографии са участвали в над 10 съвместни изложби на сайта photo-forum.net, Международен фотографски салон – Варна - 2008, 2009 и др.


Димитрина Василева е родена през 1974 г. във гр. Варна. Определя фотографията като свой изказ, път и свобода. Член на управителният съвет на сдружение ”Фотографско общество Варна”. Има многобройни участия и награди в национални и международни конкурси и изложби: Първа награда - „Човекът до мен - 2011”, Златна корона, награда на публиката, Специална награда на Бодиграфия - Фотоваканция 2010, Международен фотографски салон Варна - 2010, 2009, 2008, ”Хора и улици - 2010” - photo-forum.net, награда HASSELBLAD - Бодиграфия 2009, първа награда на Майсторския конкурс на Фотоваканция 2008 и др. Тази година нейни снимки са избрани да представят България на Международното биенале на FIAP в Сингапур. Има публикации в списание „Осем” и др.


Светослав Иванов е роден в гр. Шумен през 1974 г. В момента живее и работи във Варна. Първи стъпки във фотографията прави през 1984 г. Интересите му са в областта на дизайна, колажирането и фоторетуша. Има участия в общи изложби в Италия и Франция. Член е на сдружение “Фотографско Общество Варна”.

Автор:
Публикация:
05.07.2011 г. 00:07
Посетено:
1830
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/12845-orizovi-poleta-izlozhba-fotografii-i-hayku-v-sofiya