Изложби

"За ангели, птици и хора" в Арт галерия "Ларго", Варна

Изложба на пловдивските художници Александър Димитров и Юлий Шумарев

"За ангели, птици и хора" в Арт галерия "Ларго", Варна


◊ СЪБИТИЕТО

Арт галерия "Ларго" представя

“За ангели, птици и хора”

Изложба живопис на
Александър Димитров и Юлий Шумарев

01 юли – 20 юли 2011 г.

Откриване – петък, 01 юли 2011 г., 18.30 часа 
в Арт галерия “Ларго” - Варна, ул. “Свети Климент” 16
   
• Срещата на художниците с медиите е в петък, 01 юли, от 12,00 до 14,00 часа в галерията. Очакваме Ви!


◊ ИЗЛОЖБАТА

В петък, 1 юли 2011 г., в Арт галерия “Ларго” се открива четиридесет и седмата по ред експозиция под наслов “За ангели, птици и хора” на пловдивските художници Александър Димитров и Юлий Шумарев.
   
Двама автори, съвсем различни, но и по своему приличащи си. Различни като колорит и светоусещане, като изразни средства и стил, но приличащи си по темите, които ги вълнуват, и по образите, които населяват техните картинни светове. Ярки наследници на пловдивската живописна школа, двамата художници ще завладеят пространството на галерията с изпълнените с изключителна живописност и колорит картини. Единият рисува ангели, слезли да населят нашия свят, а другият рисува образи на жени, толкова одухотворени и възвишени, че като че ли те са призвани да заместят ангелите. Единият изпълва картините с изобилие от образи и символи – хора и ангели, цветя и дървета, лодки и къщи, а другият изчиства максимално платното, за да изпъкне на изчистения фон единствения образ, герой на разказа му.
   
Героините в платната на Сашо показват най-съвършената, най-нежната, най-възвишената природа на жената. Прекрачвайки край картините, подредени на белите стени, откриваме Жената с роза - едно докосване като полъх на зефир, Жената с птица – едно общуване, съкровено като изповед, Жената с виолончело – едно изливане на чувства, водещо до изповедно пречистване, Жената, пленена от звездите - едно вселенско общуване, напомнящо, че хаосът на всемира може да бъде укротен само с едно докосване, с една ласка от жената-майка, жената-начало на всичко. Различните символи, с които художникът е обградил своята муза, илюстрират с изключителен стил и елегантност на изказа различните й състояния. Съзерцавайки платната, можем лесно да си представим и художника – човек с изтънчена чувствителност, силен емоционален заряд, с премереност на изказа, неразточителен и  концентриран, показващ съвършено владеене на изразните средства и зрял художествен поглед.
     
И отново ще приканим взискателната варненска публика да отвори сърцето си и сетивата си за тази изложба, защото двамата автори ще покажат наистина различните си погледи към света.
   
Докато при Александър Димитров съсредоточието е около жената като център на Вселената, то в картините на Юлий Семейството е кръстопътят на света и опората на неговия душевен мир. В картините му всичко е по две, хората са по двойки, ангелите са по двойки, писмата са по две, лодките са по две... Коя е основополагащата тема за твореца - Двойката, живееща един за друг и един чрез друг, двойката, която заедно се грижи за детето, двойката, която заедно скърби, но и заедно лети на крилете на любовта, която заедно бди над света, или заедно гради света....
   
И накрая ще отбележим, че населената с ангели, птици и хора експозиция на пловдивчаните е своеобразно продължение на тяхната предишна съвместна изложба от 2007-ма година “За незримите неща”, за които ще продължат да ни разказват и сега. Тези малки, често невидими на пръв поглед неща, които могат да преобърнат живота ни, да ни накарат да преосмислим ценностите си и да ни променят завинаги...
 
Изложбата продължава до 20 юли.
   
   
◊ ЗА ХУДОЖНИЦИТЕ

Александър Димитров е роден на 24.06.1969 г. в гр Пловдив. Завършва НХА „Николай Павлович” през 1995 г. в класа на акад. Светлин Русев. Има реализирани 8 самостоятелни изложби в Япония, Австрия, Германия и България, както и участия в международни форуми в Белград, Франкфурт, Канагава, Истанбул. Лауреат на наградата на „HARADA GALLERY” Токио, Япония - “Ecological point” (1995 г.) и Художник на годината на Галерия „БРИЗ” - Бургас (2007). Живее и работи в гр. Пловдив.
   
Юлий Шумарев е роден през 1969 г. в Пловдив. Има реализирани няколко самостоятелни изложби в България, Норвегия и Франция, както и многобройни участия в съвместни арт проекти. Авторът се изявява в областта на живописта. Негови творби са собственост на частни колекции в България, Франция, Германия, Белгия и др. Живее и работи в Пловдив.
                                       


Автор: Нели Вълчева, галерист
30.06.2011 г. 12:50
Посетено: 1306
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/12830-za-angeli-ptitsi-i-hora-v-art-galeriya-largo-varna