Изложби

Архитектурна изложба припомня за емблематични русенски сгради

Русе и неговата архитектура на границата между две столетия в образи и проекти

Архитектурна изложба припомня за емблематични русенски сгради


◊ СЪБИТИЕТО

Изложба “Русе и неговата архитектура на границата между две столетия в образи и проекти”, ще бъде открита на 1 юли, петък, от 17.30 ч. във фоайето на РБ “Л. Каравелов” – Русе.

Документите, които посетителите на изложбата могат да видят, са от фонда на Териториален архив – Русе и от личния архив на русенския общественик, учен-географ и краевед – проф. Васил Дойков.

Изложбата може да се види от 1 до 28 юли.


◊ ИЗЛОЖБАТА

В края на ХІХ и началото на ХХ век русенската архитектура се развива под прякото влияние на архитектурата на крайдунавските градове и под влиянието на утвърдилите се в Западна Европа архитектурни стилове – неоренесанс, необарок, еклектизъм, сецесион и ранен модернизъм. Русе е първият български град с подчертан европейски облик. Икономическият и културен просперитет след Освобождението съвсем естествено намира отражение в архитектурата на града, показваща забележително стилово и ансамблово единство. Архитектурните ансамбли по главната улица “Александровска” на площадите “Александровски” и “Свобода”, по улица “Славянска”, както и много други сгради, строени по европейски образец в България, показват влиянието на градове като Виена, Будапеща, Прага, Брюксел и Букурещ.

Смяната на вековете съвсем естествено е свързана и със смяна на парадигмите в идеологията, културата и изкуствата. Това се отразява най-добре в архитектурата, която винаги е била най-социално ангажираното изкуство, търсещо баланса между личния (частен) интерес и обществото. И точно в тази диалектика се ражда актуалният за всяко време образен език, останал като белег на епохата. 

Изложбата припомня за емблематични русенски сгради, проектирани в периода 1894-1940 г., някои от които вече не съществуват. Автори на сградите са известни архитекти, работили в Русе през този период – арх. Петко Момчилов, арх. Никола Лазаров, арх. Едуард Винтер, арх. Спиро Валсамаки, арх. Иван Хайс, арх. Нигохос Бедросян и др.
 
Показани са оригинални планове, разрези, фасади, архитектурни детайли и цялостни проекти на обществени и жилищни сгради, между които: Русенска държавна мъжка гимназия „Княз Борис” (1895), хотел “Константинопол” (1896), Русенска търговско-индустриална камара (1912), Кинематографичен салон “Царство България” (1912), частни къщи на Иван Симеонов, Дина Бебис, Йосиф Бениеш, Саркис Куюмджиян, Мойсе А. Вентура и др.

В изложбата може да се види и първият градоустройствен план на Русе от 1878 г., план на Русенското пристанище от 1924 г. с проект за кейовете, разтоварителните площадки и крайбрежната стена. Проектите за Халите (1937) и за известната Стъклена будка в центъра на Русе (1940), могат да се споменат като първи проявления на ранния модернизъм в България.

Автор:
РБ "Любен Каравелов"
Публикация:
29.06.2011 г. 22:34
Посетено:
3569
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/12827-arhitekturna-izlozhba-pripomnya-za-emblematichni-rusenski-sgradi