Изложби

Изложба скулптура на Вълчо Вълчев (In memoriam)

Изложба в градската галерия на Белоградчик

Изложба скулптура на Вълчо Вълчев (In memoriam)


◊ СЪБИТИЕТО

Община Белоградчик
Исторически музей – Художествен отдел град Белоградчик
Йоанна Кемилева
представят

Вълчо Вълчев
In memoriam
Изложба скулптура

02 юли 2011 – 02 август 2011

Изложбата в градската галерия на Белоградчик представя малък фрагмент от творчеството на художника Вълчо Вълчев – скулптор с утвърден авторитет и професионални качества, чиито творби отдавна са част както от художествения, така и от ежедневния ни живот.


◊ ЗА АВТОРА

Роден през 1946 г., Вълчо Вълчев израства и получава началното си образование в град Белоградчик. През 1960 г. идва в София и учи в Художествената гимназия, а през 1969 г. е приет в Националната художествена академия ”Николай Павлович”, специалност "Скулптура" в курса на проф. Величко Минеков. След завършването на образованието си през 1973 г., Вълчо навлиза активно в художествения живот на страната. Участва ежегодно в Общите художествени изложби на СБХ, които в този период са с високи критерии и трудно достъпни. В тези ранни години от своя творчески път той създава серия от символични фигури от бял камък в надестествен размер, обобщени и монолитни, изчистени от детайли. Вълчо Вълчев претворява красотата на своите образи с лекотата и енергията на своята естетическа убеденост и последователност. Голям брой от творбите му от този период са ситуирани в редица градове в България. Другата негова силна изява е в областта на портрета. Скулпторът твори честно и реалистично и създава галерия от портрети от гранит, теракота, мрамор и бронз. Това са образите на близки, приятели, колеги и поръчки на непознати, но всички те носят чара на неподправения естествен стил, с който той моделира.

Най-популярен все пак Вълчо Вълчев остава с реализираните от него монументални творби – пана за сгради, чешми и паркови пластики в камък и керамичен материал.

През годините Вълчо Вълчев остава далеч от светската суета и амбицията да бъде в центъра на събитията. Без демонстрации и показност прави дарения на свои творби за детски градини и училища.

В последните години скулпторът се връща към рисунката, създава поредица от графични портрети и пейзажи, цветни композиции с молив и масло, а също и много малки пластики с митологичен и алегоричен сюжет, изпълнени от бронз, мрамор и теракота. И при тях той подхожда с лиричната си топлота, с финес и естетика, с чистотата на човечността.

Скулптурните композиции на Вълчо Вълчев са монтирани в цяла България: в София, Пампорово, Сливен, Търговище, Русе, Видин, Белоградчик, Димово – в паркови пространства, училища, административни и частни сгради, на граничните пунктове Връшка Чука и Брегово. Негови творби са притежание на Национална художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, Художествена галерия – град Добрич, както и на колекционери от страната и чужбина. Реализирал е 5 самостоятелни изложби.

Вълчо Вълчев вече не е между нас! Той ни напусна на 28 юни 2010 г.
                           
Йоанна Кемилева-Вълчева

Автор:
ГХГ Белоградчик
Публикация:
29.06.2011 г. 22:01
Посетено:
3354
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/12826-izlozhba-skulptura-na-valcho-valchev-in-memoriam