Изложби

Михаел Вайдхофер в галерия "0gms"

Инсталация, използваща светлина

Михаел Вайдхофер в галерия "0gms"


◊ СЪБИТИЕТО

0GMS
представя

Михаел Вайдхофер

02.–30.07.2011

"0gms" София (галерия в кухненското чекмедже на ИСИ – София)
бул. "Васил Левски", 134

На 1 юли, петък от 19 ч. галерия "0gms" открива изложба на младия художник, работещ във Виена, Михаел Вайдхофер.

Галерията представя негова работа от 2005 година – инсталация, използваща светлина.


◊ ПОВЕЧЕ

Точка светлина в пространството е едновременно ефект от определено действие, употреба на инструмент и самото произведение, което се представя като рисунка извън рамките на галерията. Художникът разширява и същевременно с това измества изложбеното място на чекмеджето, където се намира "0gms" и го свързва по специфичен начин с офиса на Института за съвременно изкуство, София. Самото произведение, неговата видима страна, се оказва не там, където зрителите очакват. Призрачната му, неочаквана поява ги изправя пред необходимостта да се проследи верига от причинно–следствени действия и да се установи връзката между двете пространства.

Минималистична по формата си, работата на Михаел Вайдхофер е свързана с интереса на автора към употребата на основни елементи като точка, линия, цвят, които се използват за очертаване на граници/форми в пространството. Понякога това е просто една прокарана линия. В други свои работи художникът използва корда, връв, отпечатъци, за да остави следи, рисунки, разгърнати в пространството, да изяви характеристиките му – дистанции, размери и форми, да го очертае и по този начин скулптира.

Работата от 2005 година, която художникът показва в галерия "0gms", обърква представите на зрителя, едновременно активира асоциации и прилики. Може да се каже, че става дума за светлината, за нематериалността на произведението, а може би тя е свързана с желанието да се изгради странна охранителна система около галерия "0gms".


◊ ЗА АВТОРА

Михаел Вайдхофер завършва Академията за изящни изкуства във Виена през 2006 г., където има редица самостоятелни изложби и участия в групови експозиции. В България художникът е представял свои работи в галерия „Пистолет”, в изложбата „Fat Plants” през 2007, както и в рамките на изложба „Образцов дом”, 2008 в ежегодно отварящото врати през лятото пространство „Баба Васа” в Шабла, по инициатива на художника Лазар Лютаков.

Автор:
Галерия "0gms"
Публикация:
28.06.2011 г. 22:00
Посетено:
1399
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/12818-mihael-vaydhofer-v-galeriya-0gms