Изложби

Керамикът Цончо Велков с първа самостоятелна изява

Големитe обеми са предпочитани от русенския творец

Керамикът Цончо Велков с първа самостоятелна изява


◊ СЪБИТИЕТО

На 23 юни Цончо Велков подреди в Русенската художествена галерия най-новите си творби. Нестандартен в изказа си, интересен като творец и емоционален са определенията за талантливия керамик.

Това е първата самостоятелна изява на Цончо Велков, досега е представял свои творби в съавторство с колежката си Соня Чурова. 6-годишният му син – Деян, също взе участие в откриването на изложбата. Малчуганът изненада баща си и прочете пред присъстващите прочувствено слово. Бъдещият първокласник развълнува всички с искрените си пожелания и дори отправи апел със следния текст: „моят татко изработва красиви неща, аз го обичам и се гордея с него. Кажете му и Вие, че той е добър“. Трогателните думи изненадаха както родителя, така и гостите, със сигурност 6-годишният Деян защити творческата кауза на баща си.


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Мотото на експозицията е лаконично и съдържа в себе си чувства, емоция и фантазия – „Сърца“. Всеки може да намери своята разбита половинка от сърцето сред керамичните модели, изработени от русенския творец. Те са черни или бели, прободени, наранени, обвити с тръни или стилно оформени с техника сграфито. Остава зрителят да направи правилния избор.

Цончо Велков е автор, който във всяка една изява е доказвал, че е творец, който се развива. Креативен, нестандартен и мислещ, може би това са точните определения за него. Керамиката на Цончо Велков изпълва пространството с мека светлина, която може да се постигне само с глина шамот. Това е любимият му материал. Изработените съдове непретенциозно се вписват в галерийното пространство, те са елегантни и семпли. Стенните пана са продължение на авторската му концепция за сърцето. Така се ражда и стихът, който тук е умело вплетен в глината и е като стъпка върху паважа, отпечатък от сърцето, от любовта, от многобройните срещи и копнежи. Поетичните откровения са на Светльо Йончев.

Тук отсъстват цветовете и глазурата, мястото им е заето от нежната грапавина върху съдовете. Всичко е сведено до минимализъм. Не дразни, а гали. Декорацията е опростена, а детайлите са олекотени, керамиката е оцветена чрез претриване с окиси. Русенският творец обича да изработва обемна керамика с изчистени форми. За пореден път той изненада почитателите си с оригинални идеи и нестандартни решения.

Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
25.06.2011 г. 15:45
Етикети:
арт новиниизложба в Русеизложбакерамика
керамик
Цончо Велков
изложба керамика
сграфито
Посетено:
1961
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/12805-keramikat-tsoncho-velkov-s-parva-samostoyatelna-izyava