Изложби

"Споделени реалности" в галерия "Жорж Папазов"

Различна приказка на умел разказвач за природата, градската суета, натурата

"Споделени реалности" в галерия "Жорж Папазов"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия „Жорж Папазов” представя

„Споделени реалности” –

изложба живопис на Николай Кацаров


Откриване: 22 юни 2011 от 18.00 ч.

 
◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

„Пловдивският квартал „Столипиново” е всеизвестен като място на ужасна беднотия, мръсотия, безкраен низ от проблеми. Повечето хора биха стояли възможно по-далеч от тази опасна пловдивска част. Не такъв е случаят с Николай Кацаров, 11-класник в Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов”.

За Николай квартал Столипиново представлява източник на вдъхновение. „Лично за мен Столипиново е едно доста интересно място, за някои познато, за други - не толкова”, казва младият автор. Един от интересите му -  дългите пътувания и градските разходки, буди интереса му към човешката неволя. „Реших да пресъздам цялата тази мизерия, така, както я виждам”, допълва той. Факт е, че щастието и красотата на света не убягват на младия художник, като в неговото творчество се забелязват картини от цял свят, напоени с чувствата на любовта от пръв поглед. На въпроса защо се е пренесъл от красотата към бедността, Ники отговаря: „Харесва ми, защото е нещо различно, нещо по-разчупено.”

Все по-често се интересуваме от мечтаната утопия, където да се спасим. По-рядко се среща умел разказвач, който да ни върне в реалността и да пречупи ежедневието през своята призма. „Като цяло ме вдъхновява всичко, което ме заобикаля, природата, градската суета, натурата”, обяснява Николай. Чистотата на картините, на тяхното послание – да виждаме нещата такива, каквито са, не да затваряме очите си пред неприятното, се усеща през четката на Николай. „Споделени реалности” е различна приказка на умел разказвач за природата, градската суета, натурата.”

 
С тези думи на Димитър Величков, възпитаник на Американски колеж, София, випуск 2011 и почти  връстник на Николай откриваме втората самостоятелна изложба на младия автор.


На същата дата точно преди година галерия „Жорж Папазов” даде зелена улица за творческата кариера на Николай Кацаров. Дни преди събитието той вече се беше прочул с избора на Митрополит Николай негова картина да стане част от колекцията на Вселенския Патриарх Вартоломей, който по същото време беше на официално посещение в Пловдив.


На 18 години Николай е натрупал впечатляващ арт актив, който е добре да бъде изброен:

. Участие в благотворителен търг на картини в Широка лъка, организиран от фондация "Огънят на Орфей" (2 откупени картини);
. Спечелена поощрителна награда за участие в съвместна изложба в галерия "Ромфея";
. Участие в изложба по проект "Пловдивското културно наследство през очите на младите", организирана по програма "Пловдив за младите";
. Участие в благотворителен търг на картини в помощ на детско отделение "Св. Георги" (1 откупена картина);
. Участие в съвместна изложба в гр. Патра, Гърция.


Платната под мотото „Споделени реалности” са обединени от два основни цикъла – природни картини и градски пейзажи. Няколко творби продължават поредицата „Натюрморт”. „Античният театър”, „Главната”, „Капанът” 1 и „Капанът” 2, „Мизерия” – представят древния, но жив Пловдив. В две от картините е мечтаната Венеция, гледана от картички. Пожелаваме на Николай за следващата изложба да се включи в трафика на Канале гранде и наистина да го преплува.

 
Изложбата е част от програмата на гимназия „Цанко Лавренов” по повод приключването на учебната 2010 – 2011 г.

Автор:
Ина Мирчева
Публикация:
23.06.2011 г. 11:22
Посетено:
5198
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/12790-spodeleni-realnosti-v-galeriya-zhorzh-papazov