Изложби

"Българска фотография – Избрано" гостува в Русенската художествена галерия

Русе е петият град, в който пътуващата изложба гостува

◊ СЪБИТИЕТО

„Българска фотография – Избрано” е новата експозиция, която гостува в Русенската художествена галерия.

Поводът гостуващата изложба да е тук е отбелязването на 10 години от създаването на Национално сдружение "Фотографска академия Янка Кюркчиева”.

Изложбата е от 17 до 30 юни.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

В архива на организацията има над 5 000 творби, съобщи Явор Попов, председател на Академията. Пътуващата експозиция е събрала най-доброто, обемна е като документален архив и затова фотосите са обединени в тематични табла.

Най-старият снимков материал датира от 1912 година, фотографията е дело на Георги Георгиев. През 1950 г. по негова инициатива се създава първото Държавно полувисше училище за кинематография и фотография, на което е директор и преподавател. През 1953 г. поставя началото на фотопериодиката у нас с уникалното издание „Фотовести” и организира първата национална изложба по художествена фотография. До края на живота си провежда курсове за професионалисти за ДП „Българска фотография”. През 1956 г. започва своя тритомен труд „Основи на реалистичното фотоизкуство”, който не довършва, съобщи по време на изложбата Явор Попов.

Сред участниците любителите на това изкуство ще открият имената на фотографи като Петър Божков, Елена Бояджиева и др. Русе е петият град, в който пътуващата изложба гостува. Организаторите са си поставили нелеката задача да покажат историята на България, отпечатана върху фотохартия.

Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
21.06.2011 г. 16:56
Посетено:
1533
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/12780-balgarska-fotografiya-izbrano-gostuva-v-rusenskata-hudozhestvena-galeriya