Изложби

Изложба "На ползу роду" в Русе

Съвместна изложба на Териториален архив – Русе и РБ “Любен Каравелов”

Изложба "На ползу роду" в Русе


◊ СЪБИТИЕТО

Изложбата „На ползу роду” е посветена на трима русенски краеведи и дарителиСимеон Пантелеев Пармаков, Георги Цанев Ангелов и Иван Томов Киров, чиито лични фондове се съхраняват в Териториален архив - Русе.    

Представените в изложбата материали са свързани с тяхната народополезна обществена и творческа дейност. Показани са ръкописи, машинописни и печатни екземпляри на статии, публикации в периодични издания, снимков материал, афиши, поздравителни адреси и картички, телеграми, грамоти и отличия, които представят творческото и документално наследство на тримата родолюбиви българи, посветили живота си на идеята да съберат и запазят за поколенията духовното богатство на своя роден край. В експозицията могат да се видят и техните авторски книги, притежание на Русенската библиотека.

Изложбата може да се види от 20 до 28 юни във фоайето на РБ „Л. Каравелов”.


◊ ДАРИТЕЛИТЕ

Симеон Пармаков (Русе; 1906-1966) e eдин от участниците в Комитета за проучване и написване историята на гр. Русе. Сътрудничи на различни русенски вестници, редактор на в. “Русенска народна борба”, работи в редакциите на ежедневниците “Време” и “Последни русенски новини”. Обект на изследванията му са известни личности, свързани с националноосвободителното движение, възрожденския просветен и културен живот в Русе. Специално внимание Симеон Пармаков отделя на родословието и живота на Ангел Кънчев.

Автор е на книгите: “Русе вчера и днес”; Браншов адресник с телефонен указател: Русе, София, Габрово, Разград и др.; “Културно-стопански облик на гр. Русе”.


Георги Цанев (с. Тръстеник, Русенско; 1932-2006) е дългогодишен читалищен и обществен деятел - библиотекар, самодеец, инициатор и създател на музейната сбирка в родното си село, сътрудник на русенски и централни вестници и списания. Ръководител на естрадни и театрални самодейни състави. Събира и съхранява документални материали за историята на с. Тръстеник. Направил фотоархив на всички значими събития от живота на родното си село за период от 50 години.

Автор е на книгите: “Тръстеник: Етнографско изследване”, “Тръстенишкият светилник”, “Чуто видяно и преживяно от един тръстениченин” и “Безпристрастен поглед”.
 

Иван Киров (с. Ценово, Русенско; 1933) е дългогодишен учител и директор на ОУ „Хр. Ботев” в своето родно село. Любовта към историята е в основата на неговите изследвания за миналото на родния му край. В резултат на изследователската си дейност той събира снимки, спомени, народни песни и обичаи. Негови публикации са поместени в регионални и централни вестници и списания.

Автор е на книгите: “Из миналото на село Ценово”, “Село Ценово” и “Село Ценово – Родове”, “Пътеводител: Паметни знаци в Ценово и околните местности”.

Автор:
РБ "Любен Каравелов"
Публикация:
19.06.2011 г. 22:09
Посетено:
1754
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/12764-izlozhba-na-polzu-rodu-v-ruse