Изложби

Четиримата от Пловдив в "Галерията на Ева", Варна

Атанас Хранов, Васил Стоев, Недко Итинов, Румен Жеков

Четиримата от Пловдив в "Галерията на Ева", Варна


◊ СЪБИТИЕТО

„Галерията на Ева” представя

Изложба "Четиримата от Пловдив"
живопис

Атанас Хранов, Васил Стоев, Недко Итинов, Румен Жеков

Откриване на 16 юни 2011, четвъртък, 18 часа
„Галерията на Ева” - Варна 9000, ул. "Македония" 25


◊ ХУДОЖНИЦИТЕ

Атанас Хранов е роден през 1961 г., завършил НХА София - специалност"Дърворезба". Работи в областта на дървопластиката и живописта. Той е художник със силно развит усет към цвета, обема и фактурата. Синтезът и богатата гама от изразни средства го извеждат сред най-харесваните и търсени съвременни художници. В творчеството си свързва реално и въображаемо, абстрактно и фигурално. Изгражда триизмерно пространство със средствата на илюзорната живопис и вграждането на различни обекти в творбите си. При автора свободните форми се редуват с природни и архитектурни елементи и образи, свързани от ярък кадифен колорит – части от капител, ангелски крила, арки, вълни, розетки... Творчеството му не е лесно за разгадаване – загадка на композицията и символите: ключът като разгадка към шифър; ябълката – плодът на познанието; лютите чушлета – силни и страстни като трудностите и несгодите в житейския път на човека; шкаф за приказки – облагородяваща носталгията на разбирането, че изгубеното детство няма да се върне, но винаги ще присъства като фундамент, на който човек да се опре в трудни за него минути.


Васил Стоев - роден през 1950 г., завършил приложна графика в НХА. Изкуството на Васил Стоев е свят–амалгама от хармонии и контрасти. Експресивният език на творбата, лиричното звучене и интензивността на цвета са по-важни за автора от конкретното изображение в живописното платно. Напрежението в творбите му се поражда от противопоставянето на два плана в изображението – сгъстени и драматични мазки в предния и равни, спокойни полета в задния план. Прекрасните колоритни съчетания са тези, които създават формите и структурират пространството на картините му. Абстрактни, модернистични, романтични композиции с имена „Дует”, „Празник”, „Утро”, „Молитва” сами ни подсказват какво е провокирало творческите сетива на автора. Слънчеви и позитивни, картините на Васил Стоев – плетеница от емоции, мисли, рисунки и цвят с джазово звучене, носят летни спомени и усещане за свежо планинско утро, излъчват оптимизъм.


Недко Итинов е роден през 1956 година, завършил живопис във ВТУ. Прецизната техника на автора се съчетава с едно лирично, меко светоусещане, което го налага сред едни от най-стойностните съвременни художници. Картините му демонстрират един изключително естетски, изчистен и елегантен рисунък – като цветова гама, като внушение, отправено към публиката. Често разработвана от него тема е нарушеното екологично равновесие и изчезващите животински видове. Неговото амплоа са топлите есенни багри, специфичният детайл, фините колажни елементи, структуриращи и обогатяващи творбите му. Платната греят в топлата гама на землисто-бежово-кафяви опушени тонове, преминаващи плавно и ненатрапчиво към охра и ярко оранжево, а на места избухващи в буйни червени акценти. В характерните му стилизирани пейзажи присъстват дървета и къщи, окъпани в старото злато на есенното слънце. Всичко е подчинено на една обща идея за тишина, спокойствие, дори безвремие...


Румен Жеков е роден през 1960 г., завършил живопис в НХА София. Председател на Сдружение на  художниците „Филипопол”. Работи в областта на живописта, рисунката, фотографията, инсталацията, акцията, хепънинга и пърформанса. Румен Жеков отдавна и последователно върви към просветлен лаконизъм като образност. С Румен Жеков ние имаме работа с живи творби, които са отглас на една осмислена субективна чувствителност. Художникът е привърженик на големите формати и минималистичния стил – творбите му въздействат не знаково, а първично. Визуалната жестикулация намира отклик в душите ни, защото е органична, спонтанна и непосредствена, а пластическата култура на автора, натрупана през годините, прави всяко движение на ръката отключващо изящество и хармония. Неговите творби са по своему музикални и лирични и като в детската рисунка линията му често кръжи по листа съвършено необвързана и свободна, а цветът е бистър и чист.

Автор:
Галерията на Ева
Публикация:
16.06.2011 г. 14:47
Посетено:
2567
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/12740-chetirimata-ot-plovdiv-v-galeriyata-na-eva-varna