Изложби

Официално откриване на Colours of India Gallery

Първата частна галерия за традиционно индийско изкуство в България

Официално откриване на Colours of India Gallery


◊ СЪБИТИЕТО

Официално откриване на първата частна галерия за традиционно индийско изкуство в България – Colours of India Gallery

На 16.06.2011 (четвъртък) от 18:30 часа на ул. "Университетска" 2, Лозенец (срещу ВИАС)


◊ ПОВЕЧЕ

Частица от неповторимата красота и екзотика на Далечният Изток е вече в София. От изящни миниатюри до картини, дело на опитни майстори, всеки би могъл да намери нещо за себе си и да се наслади на автентично изкуство от Индия. Топлият, ярък и наситен колорит, съчетан с деликатен рисунък и фин детайл, както и красивата орнаментална украса ни напомнят за миниатюри от стари манускрипти.

За изпълнението на едни от най-добрите образци от тази живопис, например “Процесията на владетеля” и “Трите града”, се използвани натурални пигменти – цветове, добити от стриването на полускъпоценни камъни или извлечени от растения, а златните и сребърни съставки, карат багрите да блестят.

За първи път в България са експонирани серия от 10 картини, изобразяващи сексуални позиции от Кама Сутра. Те следват старите образци и са придружени от текстове, които ги поясняват. "Кама", означава чувствено или сексуално удоволствие, а "сутра" – нишка, която държи всички неща заедно. Кама Сутра  - древната индийска книга, посветена на изкуството но любовта - представлява ръководство за добродетелен и изтънчен живот. В нея се обсъждат същността на любовта и семейния живот. Тя дава напътствия за отношенията между двама партньори и допринася за личното усъвършенстване на индивида в сексуалната практика.
   
Допълнителна информация:

Основните изображения, които присъстват в голяма част от представените живописни творба, са тези на слона, коня, камилата и пауна. Те имат своето символично значение: слонът е символ на късмета, конят - на силата и благородството; камилата - на любовта, а паунът на красотата, благополучието и мира. Според Васту Шастра (индийският еквивалент на фън шуй) особено важно е изображенията да бъдат поставени в домовете така, че да са с гръб към вратата, сякаш те „влизат” през нея.
   
Колекцията на Colours of India Gallery се обогатява от образци на примитивно изкуство – стил, наречен мадубани, както и от живопис Надоара. Мадубани са картини, дело на жените от племената, обитаващи региона Митила на щата Бихар, а в платната, изпълнени в стил Надоара, се изобразяват сцени от живота на Кришна.

Автор:
Д-р Стефания Янакиева
Публикация:
15.06.2011 г. 23:10
Етикети:
арт новиниизложбагалерияИндия
индийска изложба
традиционно изкуство
индийско изкуство
Colours of India Gallery
Посетено:
1872
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/12736-ofitsialno-otkrivane-na-colours-of-india-gallery