Изложби

"Арт код Кападокия" - изложба на секция "Монументални изкуства"

Един пътуващ пленер в Турция

"Арт код Кападокия" - изложба на секция "Монументални изкуства"


◊ СЪБИТИЕТО

Съюзът на българските художници и секция „Монументални изкуства”
имат удоволствието да Ви поканят на изложбата „Арт код Кападокия”

Откриване – 15 юни 2011 от 18.00 ч.
ул. „Шипка” 6, ет. 3

Изложбата ще продължи до 30 юни.


◊ ИЗЛОЖБАТА
      
Тази изложба е творчески резултат от едно незабравимо пътуване в Република Турция. То беше организирано от секция „Монументални изкуства”. Към нас се присъединиха и група реставратори от секция „Реставрация и консервация” към СБХ.

Пътуването се състоя от 3 до 10 октомври 2010 г. по повод културните прояви в Истанбул като културна столица на Европа през 2010 г. Посетихме Анкара и  древните земи на Кападокия, която ни очарова и плени с мащаба и суровата красота на прочутите по целия свят природни феномени!
        
През времето на нашия престой там, бяхме изцяло потопени в атмосферата и красотата на тази магическа земя, съхранила спомени за първите християнски общности, дала живот и просветление на много светци, конкретни личности, стълбове на християнството, монаси и отшелници от зората на християнската вяра.
     
Посетихме и няколко много впечатляващи подземни градове, Соленото езеро, Розовата долина на Дервент, скалните църкви на Гьореме. Чувствахме се обогатени и вдъхновени от всичко видяно по тези чудни земи, изпълнени с много история и легенди, арена на страсти и съдби, понесли трагизма на годините, на години изпълнени с много конфликти и поврати.
      
Изказваме голямата си благодарност на Министерство на културата на Република Турция за изключителното гостоприемство, което ни оказаха! Те направиха посещението ни там, наситено с много емоции и в много посоки ползотворно. И така, с тази изложба, с изразните средства на изобразителното изкуство, с езика на човешките емоции, който свободно преминава всякакви държавни граници и ограничения, ние изграждаме духовните мостове на приятелство между България и Турция, и така даваме своя принос за добрите ни и градивни междусъседски отношения.
 
Венера Константинова - секретар на секция Монументални изкуства към СБХ

Автор:
СБХ
Публикация:
15.06.2011 г. 17:05
Посетено:
1477
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/12732-art-kod-kapadokiya-izlozhba-na-sektsiya-monumentalni-izkustva