Изложби

"Философията на живота" - изложба на 11-годишната Ивон

Изложба живопис в галерия „Арт Муза”

"Философията на живота" - изложба на 11-годишната Ивон


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия „Арт Муза”
представя

Философията на живота
Изложба живопис

Ивон Кючукова (11-годишна)

С участието на Никол Клим и Васил Кючуков

16.-30.06.2011

Откриване: 15.06.2011 от 18.00 ч. с изпълнения на пиано на Ивон Кючукова и Ани Тошкова
Галерия „Арт Муза”, София, ул. „11 август” 23
   

◊ ИЗЛОЖБАТА

11-годишната художничка Ивон открива своята 12-та по ред изложба в столичната галерия „Арт Муза”. Поради превратностите на съдбата, понякога на децата се налага да пораснат преждевременно и да разсъждават като зрели хора. От позицията на своите 11 години Ивон отправя живописните си мнения и картинни обобщения за света и живота. Наименованието на изложбата „Философията на живота” представя позиции и гледни точки – изкуството като начин на мислене, творчеството като най-висша форма на живот, реалността със своите безумни предизвикателства и невъзможни решения.

Платната на Ивон са реакция на ставащото около нея – световната криза – кризата в обществото, кризата на морала, кризата в семейството, кризата в човешките души. Затова често използван мотив в нейните произведения е спиралата – вечният водовъртеж на живота, обхванал най-дълбоките пластове на съзнанието.

Багрите на творбите на Ивон са жизнерадостни, линиите категорични, формите - изчистени, композицията – строго премерена. Впечатляващи са сериите й от платна - 2, 3 и 4 на брой, в които доразвива един и същ мотив. Те отправят препратка към голямото й платно, рисувано на 4-годишна възраст. Идеите и цветната багреност остават еднакви – това е Ивон!

Философията на живота на Ивон определено е оптимистична. Животът е прекрасен, ни убеждава тя с всяка своя картина. („Ако не бъдете като децата, няма да влезете в царството небесно” – ни съветва Бог.) Нейното мнение допълват 9-годишният й брат Васко и майката Никол Клим, които участват с по-малък брой също живописни творби. Интересно е да се види общото светоусещане и различието в детайлите.
   
Ивон рисува от 3–годишна и с първите си изяви впечатлява публиката и специалистите. Заниманията с пиано доразвиват творческата й личност и показват една определена осмисленост на детското ежедневие.

Автор:
Н. Климукова – галерист
Публикация:
15.06.2011 г. 15:17
Посетено:
1452
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/12729-filosofiyata-na-zhivota-izlozhba-na-11-godishnata-ivon