Изложби

Изложба "Висини" в Арт галерия "Париж-Москва"

Проект на галерията за представяне на съвременно руско изкуство в България

◊ СЪБИТИЕТО

Изложба "Висини" в Арт галерия "Париж-Москва"

Константин Батинков,
Сергей Башкиров,

Александра Осипова


С откриването на изложбата "ВИСИНИ" Арт галерия "Париж-Москва" започва серия от представяния на съвременно руско изкуство в България. Въпреки традиционно силните културни връзки между България и Русия, по-авангардното руско изкуство е сравнително малко познато, а още по-слабо представено в България. Междувременно, актуалното изкуство в Русия през последните 10 години се развива с огромни темпове.

На фона на общия икономически подем истинско възраждане преживяват колекционерството и меценатството, а глобалните лидери в аукционната търговия - домовете Sotheby's, Christie's и Philips de Pury (последният впрочем е собственост на основния вносител на луксозни стоки и предмети в Русия, компанията "Mercury") - редовно устройват търгове на съвременно руско изкуство в световните арт-столици. По експертни оценки, пазарът на предмети на изкуството в Русия възлиза на около 4 милиарда долара.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРИТЕ

Концепцията на проекта "ВИСИНИ" е построена около общите мотиви в картините на трима съвсем различни - на пръв поглед - съвременни руски художници. Абстрактните платна на Сергей Башкиров встъпват в неочакван диалог с творбите на виртуоза на милитаристично-психеделичната графика Константин Батинков, а до тях израстват цветята-небостъргачи на Александра Осипова - навеждайки зрителя на мисли за висините на фантазията, свободата и изкуството.

Константин Батинков (Батынков) е роден през 1959 г. в Севастопол. Завършва художествено училище. Член е на Съюза на руските художници от 1983 г. В творческата среда на московските живописци техниката на Константин Батинков няма аналог. Като съединява калиграфската точност на рисунъка и неопределеността на акварела, той строи монохромен свят от своите платна на мегаобекти и микромножества. На пръв поглед тези етюди изглеждат безобидно, но те характеризират социалния пейзаж на съвременната руска действителност. Тези като че ли мрачни, депресивни платна - напомнящи антиутопия, в която колонии от военна техника настъпват заедно с фантастични животни и летящи острови - привличат с особената естетика на почерка - енергична мазка и протекъл туш. Въпреки че той разкрива екзистенциалната неустроеност на живота, Батинков е един от най-търсените художници в колекционерските среди в Москва.
 
Шумът от витлата на въртолетите, залповете на оръдията и грохотът на танковете стихват, щом зрителят се приближи към мистичните платна на Башкиров.

Сергей Башкиров е художник със свой особен път към изкуството. Роден е през 1971 г. Почти 12 години той живее и се учи в Индия. Днес той е един от най-успешните йога-майстори в Русия и също така се занимава с арт-терапия. Неговите картини се създават не като случаен каприз, те не са резултат от "красиво озарение" или "внезапно призвание" да хване четката. Башкиров създава истинска живопис и интуитивно се насочва към абстрактния експресионизъм. Стремейки се към духовно и пластично съвършенство, той избира художествен език, в който преобладава физическият и емоционалният, а не рационалният опит. Той експресивно и уверено работи с цвета, дълбоко чувства неговите експанзивни свойства, движения и интонации. Неговият уникален маниер на рисуване използва четка, шпатула, длани. Той разлива или разпръсква боите, или пък ги напластява в слоеве, създавайки енергични и фактурни картини.

Творчеството на автора представлява отражения на многообразна поредица от впечатления и мисли, но в него преобладават чисти, хармонични състояния. Неговите картини са ярки, многоцветни, свободни и оптимистични. Такова изкуство привлича, към него ти се иска да се връщаш, да го притежаваш.

По удивителен начин картините на Александра Осипова уравновесяват двата мъжки свята със своята непосредственост и с яркия образен език на хиперреализма. Като рисува съразмерни стоманени небостъргачи и полски цветя, художничката ни казва колко е важно да не пропуснеш това, което има значение. Природната грация на простите цветя дарява хармония на света, в който гигантите-небостъргачи могат да бъдат крехки като цветята.

Осипова е млада московска художничка, едва през 2008 г. завършва факултет за сценография при ГИТИС, където нейна преподавателка по живопис е Наталия Нестерова, художничка с международна известност. Понастоящем Александра продължава да работи в ателието на Нестерова, като една от нейните най-добри ученички. Плоскостният хиперреализъм, особеният ракурс в картините на Александра е повлиян както от решенията на авангардистите от началото на 20. век, така и от нейните учители. Картините на художничката се отличават с оригинално виждане, остро композиционно решение и изящен колорит.

Автор:
Йорданка Костадинова, галерист
Публикация:
14.06.2011 г. 23:56
Етикети:
арт новиниПариж-МоскваАрт галерияхудожнициживописизложба
руско изкуство
Александра Осипова
Сергей Башкиров
Константин Батинков
Посетено:
1392
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/12725-izlozhba-visini-v-art-galeriya-parizh-moskva