Изложби

"Свободни пространства" на Валери Ценов в галерия "Ларго", Варна

Изложба живопис във Варна

"Свободни пространства" на Валери Ценов в галерия "Ларго", Варна
Валери Ценов, Античност


◊ СЪБИТИЕТО

Арт галерия "Ларго" представя

"Свободни пространства"
изложба живопис на Валери Ценов


10 юни – 30 юни 2011 г.,
Откриване – петък, 10 юни 2011 г., 18.30 часа 
в Арт Галерия “Ларго” на ул. “Свети Климент” 16

• Срещата на Валери Ценов с медиите е в четвъртък, 09 юни, от 12,00 до 14,00 часа в галерията. Очакваме Ви!
   

◊ ИЗЛОЖБАТА

В петък, 10 юни 2011 г., от 18.30 ч. в Арт Галерия “Ларго” се открива четиридесет и шестата поред експозиция под надслов “Свободни пространства” на пловдивския художник Валери Ценов.
   
Това е третата самостоятелна изложба на Валери в галерия “Ларго” и във Варна. За три години пловдивският магьосник на четката събра сериозна група ценители и почитатели, които с нетърпение очакват всяка негова изява. Експозицията този път е наречена “Свободни пространства” на името на един от циклите картини, разработвани от художника в последните две години. Платната от този цикъл са и гръбнакът на настоящата изложба.
   
Темата за свободата винаги е била любима на творците във всички времена. Свободата в различните й форми е била винаги предизвикателство за човека – негова привилегия, но и негова отговорност. Свобода на ума, свобода на духа, свобода на придвижване, свобода на общуване, свобода на словото, свобода на избора... Но от всички свободи като че ли най-важна и най-трудно постижима е свободата на човешкия дух. Защото тази свобода не може да се купи, тази свобода не може да се извоюва с революции, не може да се даде с президентски указ или с решение на еврокомисия. Тази свобода се ражда заедно с човека. С годините тя расте и се развива или напротив, се смалява и изчезва... Всяко човешко същество има правото да отгледа само своята лична свобода на духа. Свободните пространства на нашия дух зависят само от нас самите, дали ще оставим духа си да скита на воля или ще го заключим в клетката на битовизмите, зависи само от нас. Дали ще бъдем смели да приемаме нови предизвикателства, или ще вървим по утъпканите си пътечки и няма да смеем да направим и крачка встрани, зависи само от нас. Дали светът ще е едно вълнуващо, прекрасно място, или ще е сив, студен и озлобен, зависи само от нас. Световете на нашето въображение, пространствата на нашите души са свободни, докато не ги оковем самите ние. И затова силата на въздействието на картините на един истински талантлив творец като Валери могат да предизвикат у нас не само много вълнения и размисли, те могат да ни доведат до душевен катарзис.
   
Елате, вижте изложбата, потънете в безкрайните свободни пространства на въображението на Валери Ценов. Убедени сме, че това ще бъде едно незабравимо преживяване за всеки от вас.
   
Изложбата продължава до 30 юни.

   
◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Валери Ценов е роден на 27 октомври 1961 г. в село Лехчево, Монтана. Завършва Художествената гимназия в Пловдив през 1981 г. Учи в НХА от 1983 до 1989 г. в класа на проф. Борислав Стоев. Работи в областта на маслената живопис, акрила и акварела.

От 1991 г. до днес Валери Ценов има 48 самостоятелни изложби в България, Германия, Швейцария, Франция, Испания, САЩ, Люксембург и др. Негови творби са притежание на галерии и колекционери от почти целия свят. Живее и работи в Пловдив.

Автор:
Нели Вълчева, галерист
Публикация:
08.06.2011 г. 23:41
Посетено:
3311
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/12680-svobodni-prostranstva-na-valeri-tsenov-v-galeriya-largo-varna