Изложби

Изложба на детски рисунки "Здравей ваканция! Ваканция с Coca-Cola!"

Стотици млади таланти от цялата страна блеснаха в 16. издание на конкурса

Изложба на детски рисунки "Здравей ваканция! Ваканция с Coca-Cola!"



◊ СЪБИТИЕТО

На 7 юни 2011 г. се състоя официалната церемония по награждаването на победителите в XVI издание на националния конкурс-изложба „Здравей ваканция! Ваканция с Coca-Cola!“. На нея присъстваха гости от цялата страна, пристигнали специално, за да аплодират младите таланти на България.

От днес до края на месеца изложбата от повече от 250 от най-ярките творби може да бъде видяна в Младежкия дом в Благоевград.

Журито определи победителите, след като разгледа 586 рисунки и пластики на 556 деца от общо 25 области и 46 населени места от цялата страна. Участниците се състезаваха в две категории: КАТЕГОРИЯ А - деца от училища по изкуствата, профилирани паралелки в СОУ и Професионални гимназии, школи по изобразително изкуство към ОДК, ЦРД, центрове по изкуствата, читалища и др., и КАТЕГОРИЯ Б – деца от детски градини, начални, основни и средни училища и професионални гимназии, ОДК, ЦРД, ЦУТНТ и др. Победителите са разпределени в три възрастови групи: 5-7 години, 8-12 години и 13-17 години.


◊ ПОБЕДИТЕЛИТЕ И ИЗЛОЖБАТА

Откриването на изложбата се състоя в Младежки дом - Благоевград, където повече от 250 творби на малки художници изпъстриха стените на залите и коридорите. Специални награди грабнаха най-талантливите млади творци: отличието за плакат бе връчено на 10-годишната Цветомила Николаева от гр. Ловеч, а нейната рисунка украси Благоевград под формата на анонсиращ плакат.

Най-високата оценка на журито и съответно първа награда в категория А заслужиха 7-годишната Петя Владева от гр. Търговище (първа възрастова група), 9-годишната Белма Салиева от с. Самуил (втора възрастова група) и 16-годишната Гергана Стойнова от гр. Казанлък (трета възрастова група). В същата категория Изел Осман, 9 г. от с. Самуил бе отличен за създаденото от него текстилно пано, а наградата за пластика бе присъдена на Денислав Русанов, 11 г. от гр. Плевен. Призьори в категория Б в съответните възрастови групи са: 7-годишната Лили Георгиева от гр. София, 12-годишната Елена Пенева от гр. Каварна и 16-годишната Наталия Генчева от гр. Полски Тръмбеш. 

Заслужена оценка за труда си и почетна грамота получиха също преподаватели и ръководители с дългогодишно активно участие в конкурса и постигнати високи резултати. Отличени бяха Галина Иванова – ръководител на школа по изобразителни изкуства “Живопис” от гр. Казанлък, и Маринела Иванова – начален учител от гр. Полски Тръмбеш съответно в А и Б категория. Колективни грамоти за училища и школи по изкуства зарадваха участниците от Столичен център за работа с деца - София, Арт-център “Видима” – Севлиево, СОУ “Васил Левски” – Шумен и ЧНУ “Ерих Кестнер” – София, допринесли за развитието на конкурса с активното си участие.

Конкурсът за детски рисунки “Здравей ваканция! Ваканция с Coca-Cola!” се организира за шестнадесета поредна година със съдействието на Министерство на образованието, младежта и науката, Национален дворец на децата, Обединен детски комплекс – Благоевград и Coca-Cola. В журито на конкурса взеха участие известните благоевградски художници Живко Янев – член на Сдружение „СБХ”, Председател на Сдружение „Македония АРТ” – Благоевград и преподавател в НХГ „Св. св. Кирил и Методий”, Манол Стоянов – член на Сдружение „СБХ” и сценограф на Камерна опера – Благоевград, както и Емилия Велинова – помощник-директор на ОДК – Благоевград. Във всяка една от възрастовите групи бяха връчени награди за класираните на първо, второ и трето място, както и допълнителни поощрителни такива. Наградният фонд е осигурен от Coca-Cola.

Автор:
Десислава Пантелеева
Публикация:
08.06.2011 г. 14:00
Посетено:
3454
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/12672-izlozhba-na-detski-risunki-zdravey-vakantsiya-vakantsiya-s-coca-cola