Изложби

Галерия "Възраждане" представя Силви Басева

Средиземноморски архитектурни капричии

Галерия "Възраждане" представя Силви Басева


◊ ИЗЛОЖБАТА

Изложба живопис на Силви Басева в галерия "Възраждане", Пловдив

Софийската авторка представа своите средиземноморски архитектурни капричия. Тя е пренесла, пламенно и чувствено, върху платната всеки орнамент и сградна фасада, които са я очаровали, като в същото време е спазила точността на детайлите от визията на сградите.

Фигуралното богатство на палатите е разточително и замайващо, затова авторката е постъпила удивително мъдро и с много вкус – показва ни определени части от архитектурните шедьоври, които, много естетски откъснати от общото, стоят пак монументално и магично.

Няколко автопортрета на Силви допълват и затварят колекцията картини и дават определена живителна сила на изложбата.

Краси Алексиева, 2011 г.


◊ ЗА ХУДОЖНИЧКАТА

Силви Басева е родена през 1967 г. в Ловеч. През 1992 г. завършва НХА София, специалност "Стенопис". Има осъществени 17 самостоятелни изложби и множество участия в общи такива в България и чужбина. Реализирала е витражи и монументални работи в Община Балчик и в множество частни хотели, заведения и домове.

Взела е участие в над двадесет пленера, организирани от частни спонсори и галерии и от Община Балчик.

През януари 2004 г. е спечелила награда за живопис в конкурса “Философията на виното и живота”.

Силви Басева заедно с Марин Кавръков и фирма „Киров АД” организира и спонсорира реставрирането, издаването на каталог и излагането в Столична библиотека, зала „София”, на колекция от картини на сливенския художник от близкото минало Евгений Курдов (февруари, 2008 г.). 

Силви Басева, заедно с Дарина Янева, Андрей Янев и Петър Савов е един от учредителите на ежегодния фестивал „Художници, Балчик, Любов – среща на европейски морета”, който тази година има юбилейно десето издание.

Член е на Съюза на българските художници.

Член е на Лайънс клуб “София – Средец”.

Автор:
Дима Алексиева
Публикация:
07.06.2011 г. 12:29
Посетено:
2623
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/12661-galeriya-vazrazhdane-predstavya-silvi-baseva