Изложби

Съкровищата на Националния литературен музей

Представителна изложба в рамките на ХVІ Салон на изкуствата 2011

◊ СЪБИТИЕТО

На 7 юни (вторник) в 18.00 часа в Арт галерията на Националния дворец на културата в рамките на ХVІ Салон на изкуствата 2011 ще бъде открита изложбата “Съкровищата на Националния литературен музей”, посветена на 35-годишнината от създаването му.

Слово ще произнесе Катя Зографова, директор на НЛМ.

Ще се състои церемония по връчване грамоти на дарителите, предоставили безценни реликви – от създаването на музея до последните, направени специално за настоящата изложба.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

“Съкровищата...” са своеобразна равносметка за събирателската и изследователска работа, както и за високопрофесионалната грижа на колегията към културното наследство на българските писатели и интелектуалци. Тя ще покаже най-ценните реликви от фондовете на Националния литературен музей и на къщите музеи на Иван Вазов, Петко и Пенчо Славейкови, Пейо Яворов, Елин Пелин, Никола Вапцаров, Христо Смирненски, Димитър Димов, Емилиян Станев. Най-стари са калиграфските листове от ХІV–ХVІ в., уникалните ръкописни и старопечатни издания от ХІV-ХVІІІ в., цветните щампи от Самоковската школа от ХVІІІ век.

Уникат от световен мащаб е първото печатно издание на епиграмите на Марциал от 1611 г. За първи път ще бъдат експонирани материали от богатата етнографска колекция на музея и изящни вещи от възрожденската епоха, притежание на Найден Геров и Тодор Влайков.
Петко Славейков ще присъства като фолклорист, Алеко Константинов - в необичайна светлина - като фотограф и художник. Посетителите ще видят оригиналния ръкопис на елегията “На раздяла” (“Аз искам да те помня все така...”) на Димчо Дебелянов, личния печат на Пейо Яворов и ръкописа на драмата “В полите на Витоша”, оригинала на шедьовъра “История” на Никола Вапцаров и Световната му награда за мир, няколкото оцелели листа от романа “Тютюн” на Димитър Димов, страници от дневника на Емилиян Станев.

Притежанията на НЛМ от майсторски произведения на изобразителното изкуство ще бъдат представени от имена като Васил Стоилов, Цанко Лавренов, Илия Бешков, Илия Петров, Васил Захариев, Вадим Лазаркевич, Харалампи Тачев, Александър Добринов и мн.др.

Представителната изложба “Съкровищата на Литературния музей” има амбицията да покаже най-ценните му притежания и така да го очертае като духовен „остров на съкровищата” върху културната карта на София, България и Европа.

Съпътстваща проява е Националната научна конференция “Литературният музей: проблеми, практики, перспективи”, която ще се проведе на 8 юни 2011 г. от 10.00 до 17.00 часа в Арт галерията на НДК. В нея ще участват изтъкнати литературоведи и представители на литературните къщи музеи в страната. От 17.00 часа проф. Иван Сарандев ще представи книгата на д-р Радка Пенчева “Сюжети на забравата. Реванши на паметта”.


Автор:
НЛМ
Публикация:
04.06.2011 г. 21:33
Етикети:
Катя ЗографоваНЛМлитературен музейредки книгикнижовно наследстволитературни изложби
литературна колекция
литературни ръкописи
музейни експонати
литературни дарения
литературни уникати
Посетено:
1620
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/12651-sakrovishtata-na-natsionalniya-literaturen-muzey