Изложби

"Приказки от градината на Кралицата" в галерия "Астри"

Изложба акварели и видео арт

"Приказки от градината на Кралицата" в галерия "Астри"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия „Астри” представя

"Приказки от градината на Кралицата” - на Анжела Минкова
акварели и видео арт


Откриване: 9 юни 2011, четвъртък от 19 часа,
Галерия „Астри”, ул. „Цар Самуил” 34, София
                         
Изложбата продължава до 30 юни 2011.


◊ ДУМИ ЗА ИЗЛОЖБАТА

През годините Анжела Минкова на три пъти е правила самостоятелни изложби в галерия „Астри” - „Ангели и дервиши”, „Отражението знае повече”, „Завръщане от Америка”. Показвала е от графика, акварели и живопис, през „играчките за пораснали деца” до скулптура.

Този път е по-лаконична в изразните средства - акварел. Затова пък темите и сюжетите в двадесетте акварела от двореца в Балчик са неизбродими. Изненадата за ценителите на изкуството на Анжела Минкова е видео арта, който ще гледаме на откриването и по време на изложбата:

„Страната, която никой не напуска, в която времето и пространството се разминават като непознати, в която животните са по-умни от повечето хора, а здравият разум спи, където чувствата се вихрят полудели в пресладък слънчев прах в сластна северноафриканска градина - са част новите вдъхновители на изложбата ми от акварели - „Приказки от градината на кралицата”.

Изображенията на от едно от малкото места, където тези вълшебства са си у дома - двореца в Балчик - ще гостуват на галерия "Астри", едно пък от малкото места на посредниците на Красивото в София.

В акварелите приказките ще се усилят още повече... ще има безчет коронясани котки, каменни сърца; зеленокоси момичета, пристъпващи по моста на желанията - ще вървят със затворени очи до достигане на намечтаното, a някои от тях - стигайки и до пълното му премечтаване; странни същества ще се разхождат навред с нас там и ще ни предлагат най-прости рецепти за почти незабавно сбъдване на т.нар. непретенциозни мечти.

Духът на Миси, както са наричали Кралицата - ме подпомогна много в разкодирането на фантазните образи и пренасянето им на листа. Както се знае – и тя е рисувала и писала приказки.

На откриването и по времето на изложбата ще се прожектира и видео арт - по идея, текст и участие на актрисата Жанет Йовчева, на котката Румяна Кодучева и на автора.”
- споделя Анжела Минкова.

Изложбата ще продължи до 30 юни 2011.


Автор:
Вихра Пешева, галерия "Астри"
Публикация:
03.06.2011 г. 22:24
Посетено:
2060
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/12644-prikazki-ot-gradinata-na-kralitsata-v-galeriya-astri