Изложби

Адам и Ева - нови и вечни

Изложба карикатури на Дома на хумора и сатирата

Адам и Ева - нови и вечни

 


◊ СЪБИТИЕТО

На 8 юни, сряда, от 17.30 часа Музеят „Дом на хумора и сатирата”, Габрово, ще открие своята карикатурна изложба „Адам и Ева” в Регионалния етнографски музей в Пловдив.

Габровската Весела къща отдавна си партнира в различни проекти с РЕМ, като търси различните гледни точки към привидно познати теми и сюжети. И сега не е направено изключение: библейската тема е видяна с усмивка, но и по 50 различни начина (толкова са карикатурите в експозицията) от 42 съвременни майстори на карикатурата от 18 държави.

 

◊ МАЛКО ИСТОРИЯ

Световната премиера на изложбата е в град Калараш, Румъния, през 2004 г., гостувала е в гр. Сургут, Русия (2007), а миналата година предизвика усмивките на туристите в АИР „Боженци”. Сега за първи път се показва в голямото културно пространство на град Пловдив.

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Адам и Ева са много обичана тема от художниците на всички времена. Но в изложбата на Дома на хумора и сатирата райските обитатели не са онези класически грешници, а мили чаровници, чиито постъпки будят искрен смях. Често Адам и Ева са двама самотници на фона на унищожена природа и единствената райска ябълка вече е само в консервна кутия (Рене де ла Нуес, Куба). Безметежните и щастливи ангелчета пък придружават сватбено шествие в карикатурата на Сергей Кузмин (Русия), така че изложбата наистина предлага многообразие и в рисунъка, и в трактовката. Заслужава да се спрем и пред творбите на Фелипе Мегел Анхел Добал (Аржентина) и Луис Кастильо (Бразилия), Мануел Ернандес (Куба) и Галина и Валентин Караваеви (Русия), на Жан Ефел (Франция) и Мирослав Бартак (Чехия), Ивайло Никодимов (България) и Кацухиро Ямамото (Япония), за да усетим колко виталност има в тези карикатури, колко модерни и едновременно вечни могат да бъдат техните персонажи.

Трябва да отбележим, че всички творби в изложбата са участвали в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата, организирано от ДХС всяка нечетна година от 1973 г. досега, и в този смисъл пред нас е наистина една „хумористична извадка” на тема Адам и Ева. Всяко поколение творци (а и публика!) носи в себе си своя визия за рая и райските обитатели, има своя мярка за доброто и злото, а пренасяйки библейските мъдрости върху съвременни образци и явления, неусетно вписва и себе си във вечната тема.

Карикатурната изложба „Адам и Ева” на Дома на хумора и сатирата ще посреща своите посетители цели два месеца.

Автор:
Венета Георгиева-Козарева
Публикация:
03.06.2011 г. 15:58
Посетено:
2991
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/12637-adam-i-eva-novi-i-vechni