Изложби

Foodjects – изложба, в рамките на Sofia Design Week

Дизайн и нова гастрономия в Испания

Foodjects – изложба, в рамките на Sofia Design Week


◊ СЪБИТИЕТО

Foodjects – изложба, в рамките на  Sofia Design Week
Дизайн и нова гастрономия в Испания


От 2 до 18 юни 2011

Откриване: 2 юни, 18-20 часа
галерия-книжарница София Прес,
ул. "Славянска" 29


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Необходимо кулинарно предисловие: Кухнята никога не е било толкова вълнуващо, важно и експериментално място, колкото е в момента – на световно ниво кулинарията вече е нещо средно между абстрактно изкуство и чиста наука. За прогресивните готвачи-артисти тя е изразно средство и те не се колебаят да експлоатират най-новите технологии по всевъзможни начини, само и само да доставят оригинални сензорни изживявания и емоции. Както казва испанският дизайнер Феран Адриа: “Някои удоволствия за небцето се оценяват най-добре от интелекта”. А най-големите жокери в кулинарията днес са чувството за хумор и изненадата.

Испанската вълна: Изцяло в синхрон с тази тенденция, испанците напоследък се утвърждават като най-креативнитe и радикални изобретатели в кухнята. Революцията в готвенето обаче провокира революция и в поднасянето и съхранението – и точно тук се случва изложбата FOODJECTS. Нейната цел е да предложи нови формати за контакт с храната и нови начини, по които да се усещат субстанциите, ароматите и вкусовете й. Или, ако някои чинии са създадени за определен вид ястие, защо да не може да се случи обратното?

Накратко: Водещите испански кулинари се съюзяват с трийсет от най-прочутите испански дизайнери. Сред тях са Хавиер Марискал, Патрисия Уркиола, Хайме Айон, Хема Бернал, Феран Адриа и кураторът Мартин Асуа. С производството се ангажират испански компании, а испанското правителство се наема да подкрепи и популяризира проекта. В резултат…

FOODJECTS се разгръща на две от най-необичайните маси за вечеря, които сме виждали, и съдържа над 100 радикални и уникални предмета, свързани с кухнята, готвенето и храната –”интровертна” купа, бутилка за вино, наречена “Сиеста”, татуирани вилици и чашки за чай с дръжки като конски крака. Една от най-шокиращите чаши има чучур, който позволява да наливаш виното в гърлото си (което, освен че е много римско, позволява на питието контакт с въздуха и удря езика по различен начин, т.е. вкусовото изживяване се променя значително). Всеобщ фаворит е също лъжицата, която поднася един вкус на устата (да речем крем карамел) и съвсем друг аромат на носа (примерно джоджен). Tрикът е в подправките, заредени в дръжката. Друга лъжица има дръжка като писалка, така че можеш да я топнеш в соса и да нарисуваш или напишеш нещо в чинията си. И така нататък…


Мартин Асуа
Новата испанска кухня се развива като една от най-творческите и любопитни в света. Нейните успехи са свързани с толкова богата и разнообразна гастрономическа традиция, колкото е и природата на Испания. В нашата страна храната е повод за срещи и празници. Нашите ресторанти, барове и бистра са винаги пълни и в тях средиземноморският характер се разгръща пълнокръвно.

Испанските готвачи разбират кухнята като език, като начин на изразяване, който чрез новите технологии провокира нови усещания и емоции. Те отправят дръзки предложения, които не оставят никого безразличен и будят спорове и дискусии. По думите на Феррáн Адриá “Съществуват удоволствия за небцето, които могат да се усетят само с интелекта.” Тази страст по гастрономията мобилизира много други сектори като производство на кухненски съдове и пособия, ресторанти, производство на хранителни продукти, специализирани издания, медии... Никога преди в Испания не се е говорило толкова за кухня и с толкова чувство.

По естествен начин испанският дизайн участва в този чисто испански феномен с дизайн на продукти и пространства, създавайки нов образ на испанската кухня. Новата кухня се нуждае от инструменти, за да се изразява и за да представя своите открития: деконструирани съдове, пяна, сферизация, технология за готвене с течен водород... Много често съдовете се конструират за конкретно ястие, но може да се случи и обратното – представянето на дадено блюдо да бъде повлияно от определена форма. Готвачи и дизайнери работят заедно, създавайки нови формати на храната, които способстват експериментирането на непознати текстури, вкусове, контрасти, аромати.

В този процес смесването на култури придобива изключително значение, като в същото време се възраждат типични испански ястия и храни, осъвременени по любопитен начин: деконструирана картофена тортийа или хайвер от маслини са два от многобройните примери. Храненето се е превърнало в сетивно и интелектуално преживяване, в което чувството за хумор и изненадата играят важна роля. Дизайнерите и готвачите създават тези новости изхождайки от различни гледни точки.

Деунор Бреганя и Анне Ибаньес разработват естествени форми, с които постигат определено скулптурни, но и функционални резултати.

Хема Бернал експериментира с флуидния характер на керамиката, като превръща съдовете в продължение на ястието.

Луки Убер участва с трансматериализирани обекти, подменяйки материалите на вече познати предмети, за да изгради например колекция силиконови съдове, вдъхновени от японската кухня.

Зуукриейтив и Ърнест Перера играят с ергономичните и функционални характеристики, без да лишават произведенията си от красотата на формите.

Хайме Айон и Бодо Стърлин преразглеждат ролята на орнаментиката от гледна точка на разказността, пресътворявайки поредица от луксозни аксесоари за маса. По същия начин, по който Патрисиа Уркиола го прави със сервиз за кафе предназначен за Розентал.

Десет+десет дизайн допринася с поетично-символична визия с препратки към литературата.

Курро Кларет работи по темата за рециклирането, превръщайки packaging на портокали за фруктиера.

Пати Нуньес, Ана Мир, Емили Падрос и Енрик Ровира работят върху нови и забавни начини за представяне на шоколада.

Cul de sac и Алехандро Мингарро се съсредоточават върху типични испански продукти като шунка (jamón) и стомна (botijo), актуализирани и осъвременени.

Тони Арола, Шави Кларамунт
и Асуамолине пренасят философията на Ферран Адриа върху всекидневни предмети от неръждаема стомана.

Хавиер Марискал, Атуа Апарисио и Рикар Феррер вписват иронията и хумора в предмети, с които ни учат да се забавляваме с ритуала на храненето.

Всички предложения са безкрайно различни едно от друго и в тях се преплитат няколко поколения дизайнери, които демонстрират вдъхновяващия потенциал на съвременната испанска кухня.


Автор:
Олимпия Николова
Публикация:
01.06.2011 г. 13:17
Етикети:
Посетено:
1599
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/12611-foodjects-izlozhba-v-ramkite-na-sofia-design-week