Изложби

Изложба "Travels around" / "Пътувания по света" - Антъни Куук и Искра Иванова

Живопис, фотография и керамика в Арт галерия „Париж-Москва”

Изложба "Travels around" / "Пътувания по света" - Антъни Куук и Искра Иванова


◊ СЪБИТИЕТО

На 2 юни, 2011 г. от 18:30 часа Арт галерия „Париж-Москва” представя новата си уникална интернационална изложба на двама модерни автори „Пътувания по света”, която представлява смесица от платна, фотография и керамика.

В продължение на две седмици „Париж-Москва” ще се превърне по-скоро в „Англия-Америка-България”, заради Антъни Куук и Искра Иванова. Техният стил на изразяване е вдъхновен от наблюдението на човешки животи и съдби, различава се от типичното егоцентрично изкуство, насочено към себе си.

 
◊ ЗА АВТОРИТЕ И ИЗЛОЖБАТА

Антъни Куук е необикновен британски художник, заинтересуван от същността на пътуването като "загубване” и „намиране”. За него тази изложба задава въпроса за всички пътища на виждане и търсене през частица време. През последните 20 години той е пропътувал и е организирал изложби на много и различни места по света от Съединените щати до Европа, по този начин се е срещнал с много творци и своеобразни видове изкуство. Творческата биография на Куук е наистина забележителна. Завършилият Университета за изящни изкуства в Лондон художник е редил не една и две изложби във Франция, показвал е част от творбите си в нюйоркската галерия „Gallagher Gallery Rockville New York”, преподавал е в арт школи в Лондон и Кливлънд.

Първоначалната му арт концепция за изложбата в „Париж-Москва” е свързана с впечатленията на един отворен за иновации пътник от България, но след това идеята се развива до по-нататъшния културен обмен, интеракция и хармония, формирана заедно със скулпторката Искра Иванова.

„Изложбата се отнася за света, който обитаваме. Този свят е като един космополитен дом, като един огромен град, през който пътуваме надлъж и нашир по време на целия си живот”, споделя Искра Иванова. Българската скулпторка е завършила “University Complutense” в Мадрид, както и няколко следдипломни квалификации в Испания и Съединените щати. Участва в поредица от изложби отвъд границите на страната ни. Хюстън, Чикаго, Ню Йорк, Сан Антонио са само част от градовете в САЩ, където тя е излагала свои произведения. Творбите на Искра Иванова намират своето място и в изложби в Испания, Унгария и Доминиканската република. Професионалният опит на скулпторката се простира и в сферата на преподаването. В настоящия  момент тя се изявява и като инструктор и асистент по скулптура и керамика в няколко американски арт училища, школи и музеи, включително и на благотворителни начала. Мисията на младата скулпторка е, както тя споделя: „Да представям България на света, и светът на България”. Това е първата изложба на Искра Иванова на родна земя.

Изкуство за деца, видео инсталации, мултимедия и скулптура са само част от неограничените възможности, поддали се в ръцете на амбициозните в мечтите си артисти Антъни Куук и Искра Иванова.

За да видите света като едно лично, но отворено пространство, е необходимо да посетите Арт галерия „Париж-Москва” в периода от 2 до 15 юни, 2011 г., даващ възможност да се насладите на споделената от двамата пътешественици емоция.


Автор:
Йорданка Костадинова, галерист
Публикация:
30.05.2011 г. 10:07
Етикети:
Посетено:
1527
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/12583-izlozhba-travels-around-patuvaniya-po-sveta-antani-kuuk-i-iskra-ivanova