Изложби

"Градски портрет" - мултимедиен проект на Сдружение "Плюс"

В рамките на Уикенд фестивал "Улица "Отец Паисий" 2011

"Градски портрет" - мултимедиен проект на Сдружение "Плюс"


◊ СЪБИТИЕТО

artnewscafe и Фондация "Отворени изкуства" представят:

Градски портрет
Графичен, видео и звуков портрет на улица „Отец Паисий“

Сдружение "Плюс"


Изложба
28 май – 28 юни 2011
artnewscafe, Пловдив

Представяне на проекта и прожекция
19.00 ч., 28 май 2011
artnewscafe, Пловдив
В рамките на Уикенд фестивал "Улица "Отец Паисий" 2011

Проектът е подкрепен от Фондация "Отворени изкуства" и отличен с първа награда по Отворена покана за Проекти – ул. "Отец Паисий" 2011.


Мултимедийният проект „Градски портрет“ е експериментално изследване на уличната система като жив организъм. Подобно на средновековните картини, които улавят живота и динамиката на града в един застинал момент (Питър Брьогел, Йероним Бош), така и проектът „Градски портрет“ се стреми да портретира улица "Отец Паисий" в детайл, но със средствата на модерните технологии. Ултимативната цел на портрета е не просто да констатира живота в неговата рутинност, но да зададе въпроса каква е скритата емоционална картина на това градско пространство или къде се крие златото на ул. "Отец Паисий".


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Какво е „Градски портрет“?

Фотографски, графичен, видео и звуков портрет на улица „Отец Паисий“, компилиран под формата на система от динамични инфографики. Осъществява се чрез наблюдение и отразяване живота на улицата. Изследва характера и зависимостите в поведението на различни естетически, социални, екологични и икономически градски системи. 

Проектът проследява различни художествени характеристики на улицата - движение, пространство, цвят, звук, настроение, атмосфера. Тези предварително зададени параметри правят възможно и изследването на улицата като жива система, погледната през художествена призма. Тяхната динамика е представена в инфографика, съчетана с видео и звукова картина, които представят техния интензитет, сила и време на случване. Акцентът на творческия акт и на самата творба не пада върху точното статистическо заснемане на елементите на градската среда, а върху художествения им прочит. Портретът е абстрактно изобразяване на реални факти от живота на улицата.

Експозицията представя 4 принт инфографики, изобразяващи отделните художествени параметри – цвят, движение, настроение, форма - в тяхното развитие. Цветният отпечатък на улицата се наслагва от постоянно преминаващи минувачи, коли и бавно  променящите се сгради - този цвят е индикатор за настроението и функцията на улицата, но той е и  свързан с историята й, показва социалните изменения в нейната функция. В този смисъл „Градски портрет“  провокира жителите на ул. "Отец Паисий" към съзнателно моделиране на поведението си на улицата - как се обличат, къде пазаруват, как говорят и как се държат, докато са на нея.

Към принтовете са представени и видео отпечатъци от уличния живот под формата на кратки импресии. В слушалките пък можете да чуете изповедта на улицата, тайно записана по време на изследването.


◊ ЗА "ПЛЮС"

"Плюс" са група млади журналисти, писатели, рекламисти, социолози, режисьор и скулптор -  Мирослав Христов, Антон Цанев, Марина Желева, Рада Матева и Лидия Каменова, които, въпреки разнородното си минало и интереси, са обединени от идеята за изкуство в публичното пространство. Определят дейността си като „обживяване на градската среда чрез художествени намеси, градски изследвания, създаване на временни и постоянни художествени публични пространства, които подобряват градската среда и развиват връзката между нея и обитателите й. “Като алтернатива на колективната безотговорност към публичното пространство, "Плюс" се интересуват от начините, по които промяната във външната среда резонира върху индивидуалното състояние на нейните обитатели. Те вярват, че една арт-инициатива в градска среда може да заздрави социалните връзки и да даде поле за размисъл. Градските обекти, които са износени и изпразнени от художествен смисъл, придобиват ново значение, когато са поставени извън конекста на обичайната си прагматична функция.

. Фестивалът "Улица "Отец Паисий" 2011 е подкрепен от Фондация "Америка за България".


artnewscafe
ул. "Отец Паисий" 38
Пловдив
Автор:
artnewscafe
Публикация:
27.05.2011 г. 14:45
Етикети:
арт новиниПловдивизложбаartnewscafe
Улица Отец Паисий 2011
Уикенд фестивал
Сдружение Плюс
Посетено:
1375
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/12569-gradski-portret-multimedien-proekt-na-sdruzhenie-plyus