Изложби

HEIM на Ана Гюкова и Мария Гюкова - изложба в Стара Загора

Първа съвместна изложба

◊ СЪБИТИЕТО

Градска художествена галерия - Стара Загора
представя

Изложбата HEIM
Ана Гюкова, Мария Гюкова


Куратор Габриеле Тоси

От 27.05.2011 до 11.06.2011
 
На 27 май 2011 г. в 18.00 часа Градска художествена галерия Стара Загора представя HEIM / ДОМ / съвместна изложба на Ана и Мария Гюкови. След  дългогодишен опит в чужбина двете сестри, занимаващи се с изкуство, се завръщат в своя роден град, за да представят своята първа изложба заедно.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

HEIM – заглавието на изложбата на български означава ДОМ. Джон Бергер пише, позовавайки се на
Мирча Елиаде: „Първоначално домът е означавал център на света - не в географския, а в онтологичния смисъл на думата. Без дом в реалността, освен че сме лишени от подслон, но и се губим в несъществуващото, в нереалното. Без дом, всичко е в ситуация на изолираност.”

Логиката, макар и не винаги доловима, е теоретическото и естетическото състояние на знанието в тази изложба. Събитието е връзката с родния дом, а заглавието HEIM не е нито заместване на българската дума, нито престореност и фалш, а може би неизбежната наследственост.

В труда на
Фройд „Das Unheimich” за първи път се публикува твърдението, че наследствеността оказва голямо влияние върху човека. Изводите на Фройд се заключват в това, че в тревогите и пристъпите на страх и ужас у човека се появяват кошмарите на прародителите, които са ги преживели.

UNHEIMICH / УЖАС/ се преплита с HEIM / ДОМ /, носещ корена на думата с противоположно значение (УЖАС -  ДОМ). Но тук диалектиката на противоположностите изчезва и двойното значение – познатото и непознатото се сливат в един „емоционален дуализъм”. Усещанията се предават в енергийното пространство от разстоянията, които сякаш са близки, и различията, които сближават.

Двете сестри, изразяващи себе си по различен начин, натрупали своя житейски опит на различни места, въплъщават перфектната двойка, чието представяне отсява на повърхността една задълбочена и абсолютна същност.

Автор:
Марин Добрев, Художествена галерия - Стара Загора
Публикация:
25.05.2011 г. 16:12
Етикети:
Посетено:
1505
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/12547-heim-na-ana-gyukova-i-mariya-gyukova-izlozhba-v-stara-zagora