Изложби

"Жива вода" - изложба на Анета Яламова

Галерия "Париж" представя

"Жива вода" - изложба на Анета Яламова


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия “Париж” представя

Анета Яламова

“Жива вода”


25.05.2011–18.06.2011

От 25 май в столичната галерия “Париж” ще може да се види изложбата на известната художничка от гр. Велико Търново - Анета Яламова. Ще бъдат показани 23 нови творби, обединени под заглавието “Жива вода”.


◊ ЗА АВТОРА И ИЗЛОЖБАТА

Анета Яламова е един от българските художници, които работят в областта на наивистичната живопис. Старо Търново с неговите накацали една върху друга къщи, народните вярвания и селския живот дават темите на художничката.

„Селска сватба“, Летен вятър“, “Първи сняг”, “Край реката”, “Селски празник” и “Змей ме люби” са някои от наименованията на платната, почерпили вдъхновение от селския бит - крави, кози, магарета, пилета и котки се тълпят в многофигурните композиции до сложния ритъм на танцуващите къщи и смеещите се хора. До картините със селска тематика хармонично присъстват търновски пейзажи, населени с фигури, пропити от духа на вълшебния стар град.

Мили и прости сюжети, изпълнени с наивна влюбеност, носталгична меланхолия и иконографска светлина населяват платната на художничката. Нейната живопис е разбираема и лъчезарна, силна като живописно внушение и истинска ”жива вода” за съвременния човек.

Анета Яламова е родена през 1958 година и през целия си творчески път не е спирала да се вдъхновява от родното си място, формирало се от пластовете на времето, от присъствието на велики и обикновени хора, от история, чувства и съдби определящи духовния облик на цялата ни нация.


Изложбата “Жива вода” ще може да се види на новия адрес на галерия “Париж” (ул. “Цар Самуил” 47) до 18 юни 2011 година, както и онлайн в сайта на галерията.

Автор:
Надя Павлова
Публикация:
25.05.2011 г. 12:24
Посетено:
1831
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/12544-zhiva-voda-izlozhba-na-aneta-yalamova