Изложби

Галерия "Артур" представя "Крайбрежни мигове" - живопис

Самостоятелна изложба на Коста Костов

Галерия "Артур" представя "Крайбрежни мигове" - живопис


◊ СЪБИТИЕТО
    
Галерия "Артур" представя

"Крайбрежни мигове" - самостоятелна изложба живопис на Коста Костов


От 27.05.2011 до 13.06.2011
София, пл. "Журналист", ул. "Цанко Церковски" 36


◊ ИЗЛОЖБАТА
    
Има ли граница между земята и морето? На кого принадлежи брегът - на земята или на морето? Естественият отговор е в сливането им в едно цяло. В платната на живописеца Коста Костов сушата и морето са неразделно свързани.
    
Миговете край брега са еднакво реални и имагинерни - реални като присъствие, имагинерни като полъх и усещане за море. Такива са и живописните им проявления в картините на художника - на границата на реалното и абстрактното. Те се преливат неусетно като сушата и водата. Брегът е допирната им линия, граница, която се стапя в играта на светлина, цвят и морска пяна.


◊ ЗА АВТОРА
    
Художникът Коста Костов е роден в с. Крапец, Шабла през 1964 г. Дълбоко свързан с морето, той интерпретира в творчеството си тази връзка – морето присъства винаги като усещане и колорит. Преливането на море и бряг, с невидимото, но осезаемо човешко присъствие, е обичайна тема в картините му.

Коста Костов има над 40 самостоятелни изложби в България, Германия, Испания, Холандия, Норвегия, Йордания и др. Има многобройни участия в общи художествени изложби и пленери по живопис. Инициатор е на станалия вече традиционен Пленер по живопис „Арт пътеки”, който се провежда в рамките на традиционните майски празници на културата в Шабла. Целта на този пленер е да прокара естетически пътеки от живата природа и историческите забележителности към живописните платна на художниците. Творби на автора са притежание на много частни колекции в страната и в чужбина.

Автор:
Поли Банкова-Манева, Галерия Артур
Публикация:
24.05.2011 г. 23:26
Посетено:
1587
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/12535-galeriya-artur-predstavya-kraybrezhni-migove-zhivopis