Изложби

Кирил Кузманов. (При)видността на съдържанието

Галерия "0gms" представя

◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "0gms"

представя

Кирил Кузманов

(При)видността на съдържанието


26 май – 25 юли 2011
0gms,
бул. "Васил Левски" 134, София


◊ ЗА ПРОЕКТА

На 25 май (сряда) галерия "0gms" открива изложбата на Кирил Кузманов „(При)видността на съдържанието”, 2011.

Работата на Кирил Кузманов „(При)видността на съдържанието”, 2011 e намеса в пространството на галерия "0gms", site-specific проект, свързан с художествена критика на институцията като рамка на представяне на произведението. Художникът избира не да покаже обект / продукт за пазара на изкуство в галерията-чекмедже, а да представи „действие” като премахне част от чекмеджето. В откритото пространство съвсем ненадейно се оказват други не-изложбени предмети. Те са реални и дори банално ежедневни, сменената перспектива обаче и собственото ни очакване да видим произведение ни карат да се съмняваме докъде в особения формат на "0gms" стига галерията и откъде започва чекмеджето.

Подходът на художника, който се занимава преди всичко със скулптура, съдържа едновременно интерес към формата, обобщаване, което превръща пространството на галерия "0gms" в рамка. От друга страна обаче, той има връзка с подхода му на работа с конкретни пространства, в които чрез минимални намеси, Кирил Кузманов цели да „освободи” възможности и да ни изправи пред въпроса – какво ако?

 
◊ ЗА АВТОРА

Кирил Кузманов (р. 1981 г.) завършва специалност „Скулптура” в Националната художествена академия, София. Носител е на различни награди. През 2006 г. печели голямата награда за млад художник на фондация „Св. св. Кирил и Методий” и СБХ, а през 2007 г. е сред селектираните художници за наградата за съвременно изкуство на M-Tel.

През 2009-2010 г. осъществява 11-месечно пътуване в Азия във връзка с продължаващия проект „Неопитомим е вятърът”. Сред последните му работи са Проект "0", стартирал през 2010 г. с изложба в рамките на Фон: млади автори на Галерия "Сариев" и самостоятелната изложба „Мъртва глава” (2008-2010) в Галерия "Васка Емануилова".


Автор:
Галерия "0gms"
Публикация:
23.05.2011 г. 17:37
Посетено:
1374
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/12526-kiril-kuzmanov-pri-vidnostta-na-sadarzhanieto