Изложби

Изложба графика на Симеон Халачев в галерия "Тея"

10 години от създаването на галерия „Теа”

Изложба графика на Симеон Халачев в галерия "Тея"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Теа"
представя

Симеон Халачев
Изложба графика


Откриване: 25 май 2011 г. – 18.30 часа
Галерия „Теа” – Лозенец, ул. „Димитър Хаджикоцев” 10


◊ ИЗЛОЖБАТА
 
Симеон Халачев представя втората си самостоятелна изложба графика в галерия „Теа” от 25 май до 10 юни.
Без ограничаващо заглавие, просто ИЗЛОЖБА ГРАФИКА – това е провокация, която авторът отправя към своята публика. Така всеки, който се изправи пред графиките на Симеон, е „задължен” да помисли, подтикнат да разрови съзнанието си, за да успее да прозре, да разбере отделните пластове, наслоени в картините му.

Симеон Халачев е художник, който не се задоволява с външната, чисто естетическа страна на изкуството. Да, работи много над композиционните и стилистични аспекти на творбата, извежда ги до съвършенство, за да създаде идеалната основа за интелектуалната и духовна игра на образите в своите графики. Играта започва със заглавието на всяка творба и с опита ни да свържем образите с наименованието. „Мойсей сред тръстиките”, „Алиса в страната на чудесата”, „Леда и лебеда”, „Ноевият ковчег”, „Самсон и Далила”. Черните, изчистени линии изплитат образите на герои от приказки, басни, митове и легенди. Образи и сюжети, така добре познати за нас, интерпретирани и преосмислени от един млад съвременен творец по нов и модерен начин.

С тънко чувство за хумор, с малко ирония и сарказъм, с приятелско намигване старите теми и сюжети са примесени с умерена доза ежедневен битовизъм. Така героите, рисувани на границата на реализма, кубизма и сюрреализма, живеят един объркан живот между миналото и настоящето. Там, в графиките на Симеон Халачев, където нищо не е каквото е било и всичко е точно това, на което ни напомня.

Изложба графика е възможност за всеки ценител на изкуството, макар и за малко, да заживее в „Страната на чудесата” – в чудния свят на изкуството, който Симеон Халачев създава за нас.

Графиките, представени в галерия „Теа”, печелят награда за съвременна графика на музея "Пол Вебер" – Германия.


◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Симеон Халачев е роден през 1977 г. в София. Той е внук на проф. Симеон Халачев и израствайки в семейството на художници, от рано демонстрира своя талант. Завършва НХГ „Илия Петров”, а през 2002 г. и Националната художествена академия – специалност „Плакат”, с отличен успех. Участва в множество изложби в страната и чужбина. Печели награди в редица студентски конкурси.

Настоящата изложба е четвъртата самостоятелна изява на художника, предшествана от изложбите му в галерия „Нава”, Френски културен институт и галерия „Агора”.

Работи в областта на живописта, графиката и рекламния дизайн.

Автор:
Теодора Вълчева
Публикация:
22.05.2011 г. 16:47
Посетено:
3204
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/12511-izlozhba-grafika-na-simeon-halachev-v-galeriya-teya