Изложби

Изложба "След полета" в галерия ИСИ - София

В рамките на програмата на ИСИ – София “История в сегашно време”

Изложба "След полета" в галерия ИСИ - София
Даниела Костова, Космонавт 1001, фотография, 2011


◊ СЪБИТИЕТО

Институт за съвременно изкуство – София

представя

След полета

Куратор Яра Бубнова

26 май – 25 юли 2011

Откриване – 25 май (сряда), 19 ч.
Галерия ИСИ, бул. "Васил Левски" 134 (вход откъм ул. "Екзарх Йосиф")


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

На 12 април т.г. се навършиха 50 години от първия полет на човек в космоса. На 25 май 1961 г. Юрий Гагарин посещава България – втора страна в световното му „турне”. Именно в София е направена прочутата фотография на космонавта с бял гълъб в ръце, послужила за основа на образа на Пикасо, превърнат в сериграфия и литография – “Рисунка за Юрий Гагарин” (1961).

Преди 50 години това събитие изглежда като чудо, а днес е минало... То сякаш не интересува никого и честите полети в космоса се възприемат като скъпоструващ остарял атракцион. Вече е трудно да се възпроизведе глобалният оптимизъм, усещането за невероятно общочовешко постижение от онова време. Целите и епичното му значение претърпяха за изминалите години драстично смаляване в мащаб – голямата преоценка на историята разкритикува утопиите и глобализацията зави в съвсем друга посока.

И все пак, събитието заслужава да бъде осмислено от художници. Още повече, че връзката с представите за космоса може да се проследи в цялата история на изкуството – вероятно от мига, в който хората са вдигнали поглед към звездите. Да не забравяме – Юрий Гагарин е първият местен “зрител”, видял планетата ни от дистанция и оценил нейната красота.

Дали неговият полет слага край на една от най-старите утопии на човечеството; доколко събитието „първият човек в космоса” е засенчено от технологиите, политиките, икономическите и биологичните проблеми; липсват ли ни мечтите за живот извън Земята и покоряване на други планети или вече не са ни нужни; реалният “първи човек в космоса” (1961), филмът “Междузвездни войни” (1977) и Стратегическата отбранителна инициатива “Звездни войни” (1983), сплетени във възел от технологически надежди и техногенни катастрофи – това са част от темите, които дискутират в произведенията си участниците в изложбата:

Стефания Батоева, Лъчезар Бояджиев, Рада Букова, Мариела Гемишева, Алла Георгиева, Зоран Георгиев, Катя Дамянова и Антон Терзиев, Калина Димитрова, Правдолюб Иванов, Даниела Костова, Лазар Лютаков, Надежда Олег Ляхова, Олег Мавроматти, Борис Мисирков и Георги Богданов, Владимир Митрев, Иван Мудов, Стефан Николаев, Кирил Прашков, Боряна Росса, Калин Серапионов, Недко Солаков, Димитър Стаменов, Райчо Станев, Самуил Стоянов, Красимир Терзиев и Вероника Цекова.

Работата на Калин Серапионов е реализирана с подкрепата на Криейтив център ООД (Apple Center, София).

Създаването на "Метеоритен пояс" на Борис Мисирков и Георги Богданов е спонсориран от Александър Ризов, Георги Янков – Filmgate; Александър Здравков - Pro Cinema; Георги Николов.


Проектът се реализира в рамките на програмата на ИСИ – София “История в сегашно време”, подкрепена от Фондация Ерсте (Erste Foundation).
Автор:
ИСИ - София
Публикация:
21.05.2011 г. 22:18
Посетено:
1723
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/12498-izlozhba-sled-poleta-v-galeriya-isi-sofiya