Изложби

XVI Международно биенале на графиката - Варна 2011

Владимир Величкович стана носител на Голямата награда на град Варна

XVI Международно биенале на графиката - Варна 2011
"Без име", Владимир Величкович


◊ СЪБИТИЕТО

XVI Международно биенале на графиката - Варна 2011, организирано от Община Варна, Дирекция „Култура и духовно развитие”, Министерство на културата и Съюза на българските художници, бе открито на 19 май в салоните на новата варненска галерия „Графит”.

Тазгодишното издание на престижния форум с 30-годишна история е част от проекта Варна – кандидат за европейска столица на културата 2019. 

Експозицията показва творби на 314 художници с различни естетически позиции от 53 страни, като най-силно участие имат Япония, Полша, Италия, САЩ, Аржентина, Великобритания, България, Сърбия и Македония, а присъствието на Уганда, Индия, Непал, Парагвай, Колумбия и Нова Зеландия допълва общата експресивна визия.

По традиция, в рамките на биеналето се експонира самостоятелна изложба на носителя на Голямата награда на град Варна от предходното издание – в случая Марк Фризинг. Неговите графики повеждат зрителя в един имагинерен, сюрреалистичен свят, изпълнен със спомени, съновидения, подсъзнателни внушения и архетипи, в който техники като офорт, мецотинто, акватинта, литография придобиват характерно звучене, оформяйки стила на този интересен автор с международна известност.  

 

◊ ЖУРИТО

Членове на журито на XVI Mеждународно биенале на графиката – Варна 2011 са:

Марк Фризинг (Люксембург) - Носител на Голямата награда от XV Международно биенале на графиката – Варна 2009,

Владо Гьоревски (Република Македония) - директор на Биенале на графиката – Битоля,

Мице Янкуловски (Република Македония) - директор на галерия „Остен”,

Любен Генов – председател на Съюза на българските художници,

Венцеслав Антонов – директор на Галерията за графично изкуство и Международното биенале на графиката.

 

◊ НАГРАДИТЕ

Журито на XVI Международно биенале на графиката – Варна 2011 присъди Голямата награда на град Варна на известния френски художник от сръбски произход, носител на награди от Парижкото, Венецианското и други биеналета, член на Френската академия на изящните изкуства Владимир Величкович за сериграфията „Без име”.

Три  равностойни награди отиват при Агата Гретхен (Полша), Лаура Грибкаускайте (Литва) и Джи-Йон Хонг (Корея).

Със Специалната награда на журито бе отличен Димо Колибаров (България) за творбата „Носталгия” от цикъла „Гравитация”.

„Намирам, че Варненското биенале на графиката заема интересно място в контекста на съвременното графично изкуство. То се старае да отчита предимствата както на традиционните графични техники, така и на дигиталните технологии, без да дава непременно приоритети на тези или онези изразни средства, каквито уклони съществуват при други биеналета. Изразните средства разбира се са важни, но водеща в изкуството си остава идеята”, коментира председателят на журито Марк Фризинг.
Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
20.05.2011 г. 18:58
Посетено:
2517
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/12486-xvi-mezhdunarodno-bienale-na-grafikata-varna-2011