Изложби

Изложба "Ксения, Александра и гости"

Керамика и рисунки

Изложба "Ксения, Александра и гости"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия „Арт Муза”
София, ул. ”11 август” 23
представя

Изложба – керамика и рисунки
„Ксения, Александра и гости”

23.-31.05.2011
Откриване на 23.05.2011 от 18.00 ч.
    

◊ ИЗЛОЖБАТА

Изложбата „Ксения, Александра и гости” е по случай празника 24 май. Представени са шестима участници, обвързани не само от роднински връзки, а и от рисуването. Децата, разбира се, са най-активни, и техните резултати са най-свежи. Лелята Марта Боянова е професионален художник, бабата освен да крепи семейното гнездо, възпитава внуците в изкуство. Ксения  и Александра са първи братовчедки, които са се посветили на изкуството напълно сериозно, защото често заместват компютъра и игрите с творческа работа. Голяма заслуга за тяхното „обучение” има Мила, тяхната баба, която се занимава с тях всеотдайно и е породила у тях любов към рисуването още от детските им години.

Ксения (11 г.) предпочита да изобразява птици и животни и така тя изразява голямата си любов към природата. Уникален е усетът й за движение, породен и от дългогодишните й тренировки по синхронно плуване. Освен живописта Ксения се изявява и чрез пластиката. Случайно се записва на курс по керамика в читалището в Бояна преди около година и така продължава да прави любимите си животни от глина. Оформя се и нов любим сюжет – Сфинкса и Мумията, дошли от интереса й към изкуството на Древен Египет (тя целенасочено събира информация и албуми за Древен Египет).

13-годишната Александра представя творчеството си от един по-зрял етап на художествен изказ. Тя рисува пейзажи, портрети, натюрморти, в които се опитва да натоварва обектите с човешки емоции и да ги одухотвори (Тигрицата с двете малки). У нея се поражда усет за детайла и търсене спецификата на материята.

Гостите на изложбата са Мила (бабата), Марта (лелята), Тино (братчето на Ксения) и Кали (нейната сестричка). 

Автор:
Н. Климукова – галерист
Публикация:
20.05.2011 г. 15:50
Етикети:
Посетено:
1378
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/12481-izlozhba-kseniya-aleksandra-i-gosti